Truskawki powoli zaczynają się kończyć :(((( Wiec zamykamy je w słoiczku i w zimie będzie jak znalazł. Przepis od nieocenionej Irmy :)) Lato zamknięte w słoiczku. Dodatek soku z cytryny nie tylko zachowuje ich kolor, również cudownie wzbogaca smak.
Mus możemy również zamrozić.
Owoce użyte do niego nie muszą być piękne, ważne by nie były z tendencją do gnicia lub pleśni, mogą być lekko nadgniecione, mogą być mocno dojrzałe.
5 kg truskawek
około 0,5 do 0,7 cukru (w zależności od słodyczy owoców)
sok z dwóch cytryn
Truskawki umyć i odszypułkować. Przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować blenderem. Dodać cukier/ daję niedużo, ponieważ przygotowując zimą potrawy lub desery dosypuję odpowiednią ilość/. Zagotować na małym ogniu, często mieszając. Dodać sok z cytryn, wymieszać. Gotować bardzo krótko ( około 2 minut).
Do umytych i wyparzonych słoików wlewać mus, zakręcić dokładnie. Pasteryzować około 10 minut (przy użyciu 300ml słoiczka). Po pasteryzacji słoiki postawić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
pycha:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł ! :)) Takie truskawki w zimie będą genialne!
OdpowiedzUsuńpyszny! pora pomysleć o czym tak pysznym na zime :)
OdpowiedzUsuńZazwyczaj taki mus mroziłam w małych torebeczkach lub pojemnikach po lodach. Nie wpadłam na to, by umieścić go w słoiczkach. Dzięki!
OdpowiedzUsuń