poniedziałek, 30 czerwca 2014

kotlety mielone z kurczaka z boczkiem i żółtym serem

Przepyszne, aromatyczne, niedrogie :)
Kotlety smakują doskonale zarówno z ziemniakami, frytkami, ryżem lub makaronem i ulubioną surówką.


  • 2 średnie filety z kurczaka
  • 200 gramów wędzonego boczku
  • 200 gramów sera żółtego startego na dużych oczkach
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
  • 1 jajo
  • 1 mała cebula
  • sól (niewiele)
  • czarny pieprz
  • bułka tarta do obtaczania kotletów

Mięso z kurczaka zmielić w maszynce na największych oczkach razem z odciśniętą bułeczką i boczkiem.
Do masy dodać jajo, przyprawy, pokrojoną drobno cebulę, dokładnie wyrobić, następnie wsypać ser, ponownie wymieszać.
Z masy odrywać niewielkie kawałki, formować kotlety, obtaczać w bułce tartej.
Smażyć na oleju na złoto.



7 komentarzy:

  1. Z boczkiem i serem muszą smakować wybornie. Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mari, nam bardzo, bardzo smakowały, więc gorąco polecamy :)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie wariacje na temat mielonych :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna alternatywa dla tradycyjnych mielonych, podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam z czego jest ta surówka? apetycznie wygląda :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to wersja szybkościowa z kapustki, czyli posiekana kapustka, pomidory, szczypiorek, sos majonezowo - jogurtowy w proporcji 1:1, sól i pieprz czosnkowy

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)