Kotlety smakują doskonale zarówno z ziemniakami, frytkami, ryżem lub makaronem i ulubioną surówką.
- 2 średnie filety z kurczaka
- 200 gramów wędzonego boczku
- 200 gramów sera żółtego startego na dużych oczkach
- przyprawa do kurczaka
- 1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
- 1 jajo
- 1 mała cebula
- sól (niewiele)
- czarny pieprz
- bułka tarta do obtaczania kotletów
Mięso z kurczaka zmielić w maszynce na największych oczkach razem z odciśniętą bułeczką i boczkiem.
Do masy dodać jajo, przyprawy, pokrojoną drobno cebulę, dokładnie wyrobić, następnie wsypać ser, ponownie wymieszać.
Z masy odrywać niewielkie kawałki, formować kotlety, obtaczać w bułce tartej.
Smażyć na oleju na złoto.
Z boczkiem i serem muszą smakować wybornie. Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńMari, nam bardzo, bardzo smakowały, więc gorąco polecamy :)
UsuńUwielbiam takie wariacje na temat mielonych :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńSmakowity obiadek :)
OdpowiedzUsuńPyszna alternatywa dla tradycyjnych mielonych, podoba mi się:)
OdpowiedzUsuńWitam z czego jest ta surówka? apetycznie wygląda :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńto wersja szybkościowa z kapustki, czyli posiekana kapustka, pomidory, szczypiorek, sos majonezowo - jogurtowy w proporcji 1:1, sól i pieprz czosnkowy
Usuń