Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: clafoutis

wtorek, 1 lipca 2014

clafoutis

Francuski deser z czereśniami. Możemy podać go w towarzystwie lodów lub bitej śmietany lub po prostu z cukrem pudrem, koniecznie lekko ciepły :) Francuzi używają do niego czereśni z pestkami, moja wersja jest wydrylowana :)



0,5 kg czereśni
3 jaja
1 szklanka śmietanki słodkiej 12% lub pełnego mleka
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
4 łyżki ( z małą górką) cukru pudru
1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
cukier puder do posypania
około 1 łyżki masła do wysmarowania naczynia

Jaja miksujemy razem z mlekiem lub śmietanką, mąką, cukrami i solą. 
Powstałe ciasto odstawiamy do lodówki na około 40 minut.
W tym czasie drylujemy czereśnie.
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, na dno wysypujemy owoce, całość zalewamy ciastem.
Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (funkcja góra - dół) i zapiekamy około 45 minut, do zezłocenia wierzchu. Zaraz po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.


Ciasto podczas pieczenia urośnie, po wyciągnięciu z piekarnika, lekko opadnie, tak ma być :)




8 komentarzy:

  1. Jak dla mnie to decydowanie z lodami śmietankowymi....pożarłabym :) <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewuś, ja też wybrałabym wydrylowane czereśnie. A tak smakowicie wygląda, że zjadłabym już teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe!!! a ja mam czeresnie....

    OdpowiedzUsuń
  4. dziś ja chętnie wpadłabym do Ciebie na małe słodkie co nieco :) Pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda ślicznie, chyba się skuszę na niego jest dość prosty w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ile tych czereśni ma byc?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)