- 600 gram wieprzowiny ( u mnie szynka)
- 1 duża cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 0,5 słoiczka mieszanki meksykańskiej
- 1/3 szklanki zimnej wody + 1 łyżka mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- sól
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w średnią kostkę, podsmażamy z cebulką, zalewamy wodą tak, by przykryła mięsko, dodajemy przyprawy, gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości, u mnie około 40 minut (w czasie gotowania uzupełniamy wodę), następnie dodajemy koncentrat, zagotowujemy. Mąkę dokładnie mieszamy z wodą, dodajemy do gulaszu, następnie wsypujemy odcedzone z zalewy warzywa, mieszamy i zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy.
Danie podałam z ryżem i ogórkiem konserwowym.
wygląda pysznie;)na pewno skorzystam z tego przepisu;)pozdrawiam
OdpowiedzUsuń