Jeśli ktoś nie lubi ziemniaków w tej zupie (jak moja Mama), można dodać zamiast nich lane kluseczki, przepis znajdziecie tutaj
- 500 - 600 gram wieprzowiny ( u mnie szynka i łopatka)
- 4 średnie ziemniaki
- 1,5 strąka papryki (dałam 3 kolory)
- 2 duże cebule
- 2 litry bulionu warzywnego (może być z kostki, może być woda z Vegetą)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub puszka całych pomidorów w zalewie
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki (można dać słodką lub wymieszać ostrą ze słodką)
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki zmielonego kminku
- 0,5 pęczka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, kiedy wytraci już wilgoć i będzie się smażyć, dodać pokrojoną w ćwierćplasterki cebulę, zeszklić ją razem z mięsem, następnie zalać szklanką bulionu i dusić do miękkości mięsa, pod przykryciem na niewielkim ogniu (w miarę potrzeby można jeszcze lekko podlać bulionem).
Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę, dolać pozostały bulion (gorący) i gotować wszystko przez około 15 minut, często mieszając. Następnie dodać koncentrat i przyprawy, gotować przez parę minut i gotowe.
Na talerzach posypać obficie siekaną zieleniną.
Uwielbiam,choć moja wersja różni sie od Twojej,ale gulaszowa zupa zawsze jest dla mnie strzałem w 10tkę:)
OdpowiedzUsuń