Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: zupa gulaszowa

piątek, 11 października 2013

zupa gulaszowa

Pyszna, ekstra mięsna potrawa, bardzo syta i szybka do zrobienia :)
Jeśli ktoś nie lubi ziemniaków w tej zupie (jak moja Mama), można dodać zamiast nich lane kluseczki, przepis znajdziecie tutaj





  • 500 - 600 gram wieprzowiny ( u mnie szynka i łopatka)
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1,5 strąka papryki (dałam 3 kolory)
  • 2 duże cebule
  • 2 litry bulionu warzywnego (może być z kostki, może być woda z Vegetą)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub puszka całych pomidorów w zalewie
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki (można dać słodką lub wymieszać ostrą ze słodką)
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki zmielonego kminku
  • 0,5 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz


Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, kiedy wytraci już wilgoć i będzie się smażyć, dodać pokrojoną w ćwierćplasterki cebulę, zeszklić ją razem z mięsem, następnie zalać szklanką bulionu i dusić do miękkości mięsa, pod przykryciem na niewielkim ogniu (w miarę potrzeby można jeszcze lekko podlać bulionem).

Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę, dolać pozostały bulion (gorący) i gotować wszystko przez około 15 minut, często mieszając. Następnie dodać koncentrat i przyprawy, gotować przez parę minut i gotowe.

Na talerzach posypać obficie siekaną zieleniną.



1 komentarz:

  1. Uwielbiam,choć moja wersja różni sie od Twojej,ale gulaszowa zupa zawsze jest dla mnie strzałem w 10tkę:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)