lane kluski
Każdy je zna :), my bardzo lubimy zupę pomidorową, rosołek lub zupę mleczną z nimi. Moja wersja jest taka bardziej do "gryzienia", gdyż daję więcej mąki, absolutnie nie są twarde, jak zacierka, ale na pewno moje kluchy nie tworzą w zupce "kożuszka" :))
składniki na dwie porcje:
2 jaja
3 kopiaste łyżki mąki pszennej
szczypta soli
Jaja rozbełtać trzepaczką, dodać mąkę i sól, dobrze wymieszać. Do gotującej się zupy lub mleka, ewentualnie do osolonej wody wlewać małymi porcjami ciasto, można posłużyć się łyżeczką. Gotować około dwóch minut od wypłynięcia.
Lane ciasto - smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kluski lane w zupie pomidorowej to smak dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie