piątek, 11 października 2013

lane kluski

Każdy je zna :), my bardzo lubimy zupę pomidorową, rosołek lub zupę mleczną z nimi. Moja wersja jest taka bardziej do "gryzienia", gdyż daję więcej mąki, absolutnie nie są twarde, jak zacierka, ale na pewno moje kluchy nie tworzą w zupce "kożuszka" :))




składniki na dwie porcje:

2 jaja

3 kopiaste łyżki mąki pszennej

szczypta soli

Jaja rozbełtać trzepaczką, dodać mąkę i sól, dobrze wymieszać. Do gotującej się zupy lub mleka, ewentualnie do osolonej wody wlewać małymi porcjami ciasto, można posłużyć się łyżeczką. Gotować około dwóch minut od wypłynięcia.



2 komentarze:

  1. Lane ciasto - smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kluski lane w zupie pomidorowej to smak dzieciństwa.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)