Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: boczek pieczony

sobota, 16 listopada 2013

boczek pieczony

Tym razem boczuś upiekłam z chrzanem, dodał mu poloru i niezwykłego aromatu, polecam :)
A z wywaru z boczku zrobiłam domowe kostki bulionowe, które będę dawać do sosów mięsnych :)





  • około 1 kg surowego, jak najchudszego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • musztarda ostra
  • chrzan ze słoiczka
  • majeranek
  • sól, pieprz, słodka papryka


Boczek namoczyć w wodzie z dodatkiem 2 kopiastych łyżeczek soli, wstawić do lodówki na 24 godziny.



Następnie osuszyć, przeciąć wzdłuż dłuższego boku, tak, by powstał płat o podwójnej długości, lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć czosnkiem (po wewnętrznej stronie), osolić (dość obficie), oprószyć przyprawami ( po obydwu stronach), po wewnętrznej stronie (ta, która będzie w środku podczas zwijania) posmarować cienko musztardą, następnie cienko chrzanem, zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, obwiązać sznurkiem spożywczym, zawinąć w folię aluminiową. 

Nasz wałeczek ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na dno naczynia nalać wody, by sięgała do około 2 cm wysokości ścianek.
Piec w nagrzanym piekarniku przez pierwsze 20 minut w 210 stopniach, następnie obniżyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze około 50 - 55 minut. Na około 25 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię na górze, rozchylić ją i piec dalej, dzięki temu boczek będzie ładnie z góry przypieczony.





Wywar z boczku wlać naczynkiem z dziubkiem do woreczków na kostki lodu i zamrozić, powstaje smaczny dodatek do sosów.


9 komentarzy:

  1. oooo tak....ten przepis to na pewno wyprobuje. Pozdrowiam i milego wieczorku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oooo tak....ten przepis na pewno wyprobuje. Pozdrowiam i milego wieczorku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A te dwa ząbki czosnku? Gdzie je dajemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witaj, dzięki za przytomność, już uzupełniłam przepis :)

      Usuń
  4. pyszności Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ile wody do namoczenia boczku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wody ma być tyle, by zakryła boczek ( około 2 cm powyżej poziomu boczku), pozdrówcia :)

      Usuń
  6. Super boczuś, jak znalazł dla mojego Mężusia;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)