A z wywaru z boczku zrobiłam domowe kostki bulionowe, które będę dawać do sosów mięsnych :)
- około 1 kg surowego, jak najchudszego boczku
- 2 ząbki czosnku
- musztarda ostra
- chrzan ze słoiczka
- majeranek
- sól, pieprz, słodka papryka
Boczek namoczyć w wodzie z dodatkiem 2 kopiastych łyżeczek soli, wstawić do lodówki na 24 godziny.
Następnie osuszyć, przeciąć wzdłuż dłuższego boku, tak, by powstał płat o podwójnej długości, lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć czosnkiem (po wewnętrznej stronie), osolić (dość obficie), oprószyć przyprawami ( po obydwu stronach), po wewnętrznej stronie (ta, która będzie w środku podczas zwijania) posmarować cienko musztardą, następnie cienko chrzanem, zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, obwiązać sznurkiem spożywczym, zawinąć w folię aluminiową.
Nasz wałeczek ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na dno naczynia nalać wody, by sięgała do około 2 cm wysokości ścianek.
Piec w nagrzanym piekarniku przez pierwsze 20 minut w 210 stopniach, następnie obniżyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze około 50 - 55 minut. Na około 25 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię na górze, rozchylić ją i piec dalej, dzięki temu boczek będzie ładnie z góry przypieczony.
Wywar z boczku wlać naczynkiem z dziubkiem do woreczków na kostki lodu i zamrozić, powstaje smaczny dodatek do sosów.
takie kostki to super pomysł
OdpowiedzUsuńoooo tak....ten przepis to na pewno wyprobuje. Pozdrowiam i milego wieczorku :)
OdpowiedzUsuńoooo tak....ten przepis na pewno wyprobuje. Pozdrowiam i milego wieczorku :)
OdpowiedzUsuńA te dwa ząbki czosnku? Gdzie je dajemy?
OdpowiedzUsuńwitaj, dzięki za przytomność, już uzupełniłam przepis :)
Usuńpyszności Polecam :)
OdpowiedzUsuńA ile wody do namoczenia boczku?
OdpowiedzUsuńwody ma być tyle, by zakryła boczek ( około 2 cm powyżej poziomu boczku), pozdrówcia :)
UsuńSuper boczuś, jak znalazł dla mojego Mężusia;)
OdpowiedzUsuń