Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: krupnik Wiesi ( z kaszy jaglanej)

poniedziałek, 25 listopada 2013

krupnik Wiesi ( z kaszy jaglanej)

Zupa jest bardzo sycąca, taka idealna na późną jesień, rozgrzewa i smakuje wybornie, bardzo polecam :)



przepis stąd


  • 1 kość schabowa wędzona lub żeberka wędzone ok. 600 g (ja użyłam 300 gramów wędzonego boczku)
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki + 1 pietruszka + 1/3 selera + mały por lub 1 średnia cebula ( użyłam mrożonki)
  • mała garść grzybków suszonych
  • 5 - 6 średnich pieczarek (nie dałam, bo nie miałam)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • sól, pieprz, ziele angielskie, 2 liście laurowe


Kości schabowe ugotować aż mięsko będzie swobodnie odchodzić, przecedzić, do wywaru dodać pokrojone ziemniaki, włoszczyznę, cebulę, posiekany czosnek, namoczone wcześniej i pokrojone grzyby suszone, pieczarki, sól i przyprawy.
Po 15 minutach gotowania wrzucić oskubane mięso i przepłukaną kaszę jaglaną, gotować do miękkości kaszy, dosmaczyć.


4 komentarze:

  1. Ewciu, miło mi bardzo, że masz o mnie takie zdanie, wręcz jestem wzruszona, dziękuję i wiedz, ze moja sympatia dla Ciebie jest równie wielka jak Twoja dla mnie.
    Pozdrawiam bardzo gorąco. Wiesia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))))), no to teraz mnie serducho drgnęło, cieszę się bardzo :-*

      Usuń
  2. Świetny przepis i Wiesi na smakerze również

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)