przepis pochodzi od Asi
- 250 gramów miękkiego masła
- 5 jaj (białka i żółtka osobno)
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej (odjąć jedną łyżkę)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub parę kropel aromatu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek oleju
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka kakao
- 0,5 szklanki maku
- polewa czekoladowa lub cukier puder do posypania
Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać żółtka, olejek waniliowy lub ekstrakt, ocet, olej i zmiksować razem. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Białka ubić na sztywną piane i wmieszać do ciasta.
Ciasto podzielić na 3 równe części, do pierwszej dodać łyżkę kakao, do drugiej łyżkę mąki, a do trzeciej mak.
Do natłuszczonej i posypanej bułką tartą lub kaszą manną keksówki nałożyć na spód najpierw jasne ciasto, na nie wyłożyć ciasto ciemne, a na wierzch wyłożyć ciasto z makiem.
Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi, siekanymi orzechami lub płatkami migdałowymi.
Uwielbiam baby ;D
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką babkę, super połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do mnie :)
świetna :)
OdpowiedzUsuńWSZYYSTKO DOBRZE ALE ILE TEGO KAKAO?
OdpowiedzUsuńtak, jak w przepisie, 1 łyżka
Usuńa co z tym olejem? (8 łyżek)
OdpowiedzUsuńolej dodać do głównego ciasta, zaraz uzupełnię
UsuńMnie zastanawia czy jak dam ten mak "surowy" to nie będzie twardy czy lepiej użyć np gotowego ?
OdpowiedzUsuńon podczas pieczenia troszkę zmięknie, nie jest twardy, a jak da się gotowy, wyjdzie zakalec
Usuńzakalec wyjdzie przy takim z puszki, natomiast są faktycznie takie suche już zmielone, nie próbowałam z takim, ale powinno być ok
Usuń