Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

środa, 6 listopada 2013

surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

Surówka jest z tych bardzo niewymagających, przy tym tania, smaczna i smakuje praktycznie każdemu :)



  • 0,5 dużej kapusty pekińskiej (tylko zielona część)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 2 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • ewentualnie siekana zielenina

Liście kapusty poszatkować, lekko posolić, pokropić sokiem z cytryny, odstawić na 10 minut. W tym czasie marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do kapusty. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać czosnek (opcjonalnie), pieprz i wszystko wymieszać, schłodzić w lodówce przez około 30 minut.





3 komentarze:

  1. Pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. ot taka prosta, ale przesmaczna surówka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)