- 0,5 dużej kapusty pekińskiej (tylko zielona część)
- 2 średnie marchewki
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 2 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- ewentualnie siekana zielenina
Liście kapusty poszatkować, lekko posolić, pokropić sokiem z cytryny, odstawić na 10 minut. W tym czasie marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do kapusty. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać czosnek (opcjonalnie), pieprz i wszystko wymieszać, schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje!
OdpowiedzUsuńot taka prosta, ale przesmaczna surówka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) ps: piękne zdjęcia
OdpowiedzUsuń