Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: Babka herbaciana

środa, 11 grudnia 2013

Babka herbaciana

Babeczka, która zawsze się udaje, jest puszysta, pełna rodzynek, nie za sucha, ale tez i niezbyt wilgotna, ma piękny kolor i jest szybka w wykonaniu :)


 przepis pochodzi stąd


1 szklanka mocnej herbaty
80 g rodzynek
80 g masła lub margaryny
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
szczypta soli
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

lukier:
120 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody

Rodzynki przebrać, opłukać, włożyć do garnuszka z herbatą, postawić na palniku, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Ostudzić i odcedzić - herbatę i rodzynki zachować.

Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, skórkę z cytryny, sól, a następnie po łyżce dodawać przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą mąkę. Ucierając na wolnych obrotach powoli wlewać zimną herbatę, a na końcu wsypać rodzynki i wymieszać łyżką.

Ciasto przełożyć do formy babkowej posmarowanej tłuszczem i posypanej  bułką tartą. 
Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 50-60 minut.


Lukier utrzeć łyżką z pozostałych składników i polać nim zimną babkę. Zostawić do zastygnięcia.



5 komentarzy:

  1. jadłam już ciasto herbaciane i muszę przyznać, że było bardzo dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twojej babce rekomendacja nie potrzebna. Swoim wyglądem obroni się sama. Jest cudnie pyszna i kolorowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Herbaciana musiała smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczna babka! Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Często ją piekę , z herbatą earl grey i jest b. smaczna ! Ella

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)