przepis pochodzi stąd
80 g rodzynek
80 g masła lub margaryny
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
szczypta soli
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
lukier:
120 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody
Rodzynki przebrać, opłukać, włożyć do garnuszka z herbatą, postawić na palniku, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Ostudzić i odcedzić - herbatę i rodzynki zachować.
Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, skórkę z cytryny, sól, a następnie po łyżce dodawać przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą mąkę. Ucierając na wolnych obrotach powoli wlewać zimną herbatę, a na końcu wsypać rodzynki i wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do formy babkowej posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 50-60 minut.
Lukier utrzeć łyżką z pozostałych składników i polać nim zimną babkę. Zostawić do zastygnięcia.
jadłam już ciasto herbaciane i muszę przyznać, że było bardzo dobre:)
OdpowiedzUsuńTwojej babce rekomendacja nie potrzebna. Swoim wyglądem obroni się sama. Jest cudnie pyszna i kolorowa :)
OdpowiedzUsuńHerbaciana musiała smakować wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńFantastyczna babka! Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńCzęsto ją piekę , z herbatą earl grey i jest b. smaczna ! Ella
OdpowiedzUsuń