Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: ślimaczki cynamonowe

środa, 11 grudnia 2013

ślimaczki cynamonowe

Szybkie i łatwe do zrobienia drożdżówki o pięknym aromacie :)


 przepis pochodzi z tej strony

- 200 ml letniego mleka
- 500 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 40 g świeżych drożdży
- 80 g stopionego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli

nadzienie:
- 50 g stopionego masła
- 125 g drobnego cukru
- 2 łyżki mielonego cynamonu

- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, posypać cukrem, zalać niewielką ilością letniego mleka, wyrobić palcami. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut.

Po tym czasie dodać szczyptę soli, żółtko, masło i letnie mleko. Wyrobić gładkie ciasto. Ponownie przykryć i odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Posmarować stopionym i ostudzonym masłem, a następnie posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.

Ciasto zwinąć, zaczynając od dłuższego boku. Roladę pokroić na 12 części o szerokości 4 cm. W każdej porcji zrobić tępą stroną noża wgłębienie 
(ja zapomniałam). Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na chwilę.

Przed pieczeniem posmarować śmietaną (nie posmarowałam).



2 komentarze:

  1. Mmm cynamonowo czyli świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Klimat świąteczny czuć wszędzie. Z Twojej strony pachnie aż tutaj. Fantastyczne te ślimaczki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)