wtorek, 10 grudnia 2013

babka orzechowa

Fajna babeczka, mocno orzechowa, szybka do przygotowania :)





  • 250 gramów masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • 1 płaska łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g zmielonych orzechów (mogą być włoskie, laskowe, lub mieszane)
  • skórka otarta z cytryny
przepis pochodzi stąd


Masło lub margarynę utrzeć na puch, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wciąż ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie stopniowo wsypywać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypać mielone orzechy oraz skórkę z cytryny.



Gotowe ciasto wlać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą okrągłej formy babkowej (piekłam w foremce z kominem).


Piec przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.

Ostudzone ciasto udekorować polewą czekoladową.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie babki... a orzechowe szczególnie. Narobiłaś mi strasznego apetytu na tą babkę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażynko, no właśnie ja też, częściej bym ją piekła, ale nie zawsze mam tyle orzechów w domu, a ich cena jest zaporowa niestety :(

      Usuń
  2. Bardzo dobry przepis. Pięknie wyrosła ,szybko zniknęła.polecam. Jeszcze nie raz jeszcze zagości na moim stole. To był test i został zaliczony pomyślnie. Tym bardziej, ze orzech rośnie w ogrodzie i czego jak czego orzechów jest pod dostatkiem, babki piekę częściej niż ustawa przewiduje.
    Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko, to masz w ogrodzie prawdziwy majątek, bo ceny orzechów makabryczne są, ciesze sie bardzo ! dzięki i pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)