- 1 kg buraków
- 50 gramów suszonych podgrzybków lub borowików
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 40 g selera korzeniowego
- 30 g białej części pora
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 8 ziaren czarnego pieprzu
- 6 ziaren jałowca
- 1/2 łyżeczki kminku
- sok z 1/2 cytryny
- cukier, sól, pieprz
Grzyby umyć, zalać 3 szklankami wody i odstawić na noc.
Buraki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i zalać 4 szklankami zimnej wody. Cebulę oraz czosnek obrać, pokroić, dodać do buraków. Wsypać 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę soli, wymieszać, przykryć i pozostawić na 3 godziny.
Grzyby gotować 45 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły. Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki, dodać do grzybów, włożyć liść laurowy oraz ziarna pieprzu i gotować 30 minut. Wywar przecedzić (grzyby można pokroić i dodać z powrotem do barszczu).
Buraki przecedzić, do płynu dodać jałowiec i kminek. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 minut. Następnie połączyć z wywarem z grzybów i włoszczyzny. Gdy barszcz ponownie zawrze, gotować około 1 minuty. Przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem oraz solą.
Pachnie Świętami, aż miło :) Taki barszczyk to najlepszy na Święta. Wtedy najlepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńNie napisała Pani ile grzybów dodać :) Magda
OdpowiedzUsuńMadziu, faktycznie, dzięki za przytomność, już poprawiam :)
UsuńNa ile osób będzie ten barszczyk?
OdpowiedzUsuńokoło 6 porcji po szklance
Usuń