Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: barszczyk wigilijny

wtorek, 17 grudnia 2013

barszczyk wigilijny

Bardzo smaczny i aromatyczny barszczyk, na Wigilię podaję go z uszkami, a poza sezonem świątecznym do popicia krokietów, pasztecików i przekąsek na słono.





  • 1 kg buraków
  • 50 gramów suszonych podgrzybków lub borowików
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 40 g selera korzeniowego
  • 30 g białej części pora
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • 6 ziaren jałowca
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier, sól, pieprz


Grzyby umyć, zalać 3 szklankami wody i odstawić na noc.

Buraki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i zalać 4 szklankami zimnej wody. Cebulę oraz czosnek obrać, pokroić, dodać do buraków. Wsypać 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę soli, wymieszać, przykryć i pozostawić na 3 godziny.

Grzyby gotować 45 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły. Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki, dodać do grzybów, włożyć liść laurowy oraz ziarna pieprzu i gotować 30 minut. Wywar przecedzić (grzyby można pokroić i dodać z powrotem do barszczu).

Buraki przecedzić, do płynu dodać jałowiec i kminek. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 minut. Następnie połączyć z wywarem z grzybów i włoszczyzny. Gdy barszcz ponownie zawrze, gotować około 1 minuty. Przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem oraz solą.

5 komentarzy:

  1. Pachnie Świętami, aż miło :) Taki barszczyk to najlepszy na Święta. Wtedy najlepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie napisała Pani ile grzybów dodać :) Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, faktycznie, dzięki za przytomność, już poprawiam :)

      Usuń
  3. Na ile osób będzie ten barszczyk?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)