czwartek, 26 grudnia 2013

bułeczki śniadaniowe plecione w dwóch wersjach

Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, uniwersalne. Podaję dwie wersje splatania, jedną dla pracusiów, drugą na szybko :)



  • 3 szklanki mąki pszennej (dałam tortową)
  • 3 łyżki oleju (dałam rzepakowy)
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 gramów drożdży
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 rozbełtane jajo do posmarowania
  • mak, sezam, czarnuszka, słonecznik, dynia do posypania

W mleku dokładnie rozprowadzić drożdże, wymieszać je z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki, odstawić na 15 minut do "ruszenia".

Mąkę przesiać z solą, dodać olej, rozczyn, zagnieść jednolite, elastyczne ciasto, jeśli mocno się klei, można odrobinkę podsypać mąką (jak najmniej). Ciasto wstawić do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce na około 50 minut.
Następnie ciasto zagnieść krótko, podzielić na 12 równych części.
Z każdej uformować wałeczek o długości około 30 cm, związać go jeden raz, jak na zdjęciu:


 Potem jeden koniec zapleść pod pętlą:


 Drugim końcem obwinąć pętelkę od góry:


Obydwie końcówki ze sobą połączyć (dobrze je skleić).


Łączenie podwinąć delikatnie pod spód i mamy bułeczkę.

To samo zrobić z pozostałymi częściami ciasta.


Jeśli nie chce nam się tego robić, możemy z części ciasta uformować wałeczek około 20 cm, zawiązać go w pojedynczy supełek.


Bułeczki poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do napuszenia na 20 minut.

Po tym czasie posmarować je rozkłóconym jajem, posypać ziarenkami, piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 - 25 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)