- 6 plastrów schabu na kotlety
- 2 żółtka
- 1,5 garści drobno posiekanych orzechów włoskich
- 3 - 4 płaskie łyżki tartego chrzanu (dałam taki ze słoiczka)
- 2 płaskie łyżki miękkiego masła
- pieprz, sól
- rozkłócone jajo do namaczania
- bułka tarta do panierowania
Mięsko rozbić cienko, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 30 minut.
Orzechy wymieszać z żółtkami, chrzanem, masłem na jednolitą masę (ma być papkowata i dość gęsta).
Farszem smarować kotlety, zawijać ściśle, panierować najpierw w jaju, potem w bułce, smażyć na złoto.
Jeśli obawiamy się, że roladki nam się "rozlecą", można spiąć je np wykałaczkami, u mnie jednak nie było takiej potrzeby, bo wszystko ładnie się trzymało.
Różne farsze do mięsa widziałam, ale z orzechami jeszcze nie. Bardzo mnie ciekawi smak całości :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszelkiego rodzaju nadziewane mięsa i roladki, Bardzo apetyczne, moje smaki. Pozdrawiam Agnieszka
OdpowiedzUsuń