Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: Drożdżowa gwiazda świąteczna

piątek, 6 grudnia 2013

Drożdżowa gwiazda świąteczna

Dekoracja jadalna na świąteczny stół, oprócz tego to pyszna drożdżówka, którą zjedliśmy wczoraj na kolację, więc do Świąt trzeba będzie zrobić jeszcze jedną :)) Z ciastem cudnie się współpracuje, generalnie łatwo i szybko się ją robi, polecam ! Przepis na kształt wzięłam z tego bloga.
Przepis na jedną sztukę.



 250 gramów mąki pszennej + 1 pełna szklanka (dałam mąkę tortową)
45 gramów stopionego, schłodzonego masła
55 gramów cukru
1 płaska łyżka cukru waniliowego
0,5 szklanki ciepłego mleka
15 gramów drożdży
1 jajo
szczypta soli
1 roztrzepane jajo (do posmarowania)
płatki migdałowe do posypania


W ciepłym mleku drożdże dokładnie rozprowadzić z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Mąkę przesiać z cukrami i solą, wbić jajo, dodać stopione masło, dodać rozczyn, zagnieść elastyczne ciasto, jeśli mocno się lepi, podsypać odrobinką mąki. Włożyć do omączonej miski na około 45 minut do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, potem podzielić na 6 części ( 5 takich samych i 1 troszkę mniejszą).




Następnie każdą z tych 6 części podzielić na 3 równe części.


Z każdej z nich uformować wałeczek o długości około 18 cm, zapleść warkoczyk, dokładnie skleić końce. Ma powstać razem 6 warkoczyków, w tym 1 troszkę cieńszy, ale o takiej samej długości.



 Warkoczyki połączyć ze sobą końcami, tak, by tworzyły kształt gwiazdy. Ten najcieńszy warkoczyk zawinąć w okrąg i umieścić na środku naszej gwiazdy.




 Kiedy skończymy konstrukcję, czekamy około 5 – 7 minut i smarujemy ciasto roztrzepanym jajem i posypujemy płatkami migdałowymi.



Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, na złoto.




7 komentarzy:

  1. ładna gwiazdka :) ciasto drożdżowe jest super można z niego wyczarować naprawdę piękne rzeczy i do tego smaczne

    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. racja, to mój ulubiony rodzaj ciasta :)), pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  2. uwielbiam drozdzowe wypieki...sliczniutka gwiazdeczke upieklas Ewus...pozdrawiam Irena :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irenko, bardzo dziękuję, my też baaardzo lubimy :)

      Usuń
  3. Wygląda świetnie, zdecydowanie robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczna gwiazda! Cieszę się, że przepis się przydał, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna gwiazda:) Muszę koniecznie ją upiec:) Uwielbiam Twój blog...tyle wspaniałości:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)