Przepis na jedną sztukę.
45 gramów stopionego, schłodzonego
masła
55 gramów cukru
1 płaska łyżka cukru waniliowego
0,5 szklanki ciepłego mleka
15 gramów drożdży
1 jajo
szczypta soli
1 roztrzepane jajo (do posmarowania)
płatki migdałowe do posypania
W ciepłym mleku drożdże dokładnie
rozprowadzić z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru, odstawić
w ciepłe miejsce na 15 minut.
Mąkę przesiać z cukrami i solą,
wbić jajo, dodać stopione masło, dodać rozczyn, zagnieść
elastyczne ciasto, jeśli mocno się lepi, podsypać odrobinką mąki.
Włożyć do omączonej miski na około 45 minut do podwojenia
objętości.
Po tym czasie ciasto krótko zagnieść,
potem podzielić na 6 części ( 5 takich samych i 1 troszkę
mniejszą).
Następnie każdą z tych 6 części
podzielić na 3 równe części.
Z każdej z nich uformować wałeczek o
długości około 18 cm, zapleść warkoczyk, dokładnie skleić
końce. Ma powstać razem 6 warkoczyków, w tym 1 troszkę cieńszy,
ale o takiej samej długości.
ładna gwiazdka :) ciasto drożdżowe jest super można z niego wyczarować naprawdę piękne rzeczy i do tego smaczne
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie :)
racja, to mój ulubiony rodzaj ciasta :)), pozdrawiam cieplutko :)
Usuńuwielbiam drozdzowe wypieki...sliczniutka gwiazdeczke upieklas Ewus...pozdrawiam Irena :-))
OdpowiedzUsuńIrenko, bardzo dziękuję, my też baaardzo lubimy :)
UsuńWygląda świetnie, zdecydowanie robi wrażenie :)
OdpowiedzUsuńŚliczna gwiazda! Cieszę się, że przepis się przydał, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPiękna gwiazda:) Muszę koniecznie ją upiec:) Uwielbiam Twój blog...tyle wspaniałości:)
OdpowiedzUsuń