Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: kolorowa rolada z indyka

czwartek, 26 grudnia 2013

kolorowa rolada z indyka

Bardzo smaczne i aromatyczne mięsko, doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno, słowem, swojska wędlinka.


  • 1 - 1,2 kg fileta z indyka
  • 200 gramów boczku wędzonego
  • 2 małe marchewki
  • pęczek szczypiorku lub 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka


Fileta umyć, osuszyć, rozkroić wzdłuż tak, by tworzył jeden duży płat, rozbić lekko tłuczkiem, by pozbyć się nierówności, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, osolić, dodać resztę przypraw. Po zewnętrznej stronie, tam, gdzie nie będzie farszu użyć mniej soli, gdyż boczek sporo jej odda.

Marchewkę ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie, schłodzić.

Na płat mięsa powykładać równomiernie boczek, na nim poukładać cienkie plasterki marchewki, posypać posiekanym szczypiorem (lub poukładać cebulę pokrojoną w piórka), zwinąć ciasto wzdłuż krótszego boku.



 W 3 miejscach roladę związać sznureczkiem bawełnianym, zawinąć ściśle w folię aluminiową, włożyć do lodówki na parę godzin.




Po tym czasie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na którego dno wylać 1 - 1,5 szklanki zimnej wody, piec przez pierwsze 30 minut w 200 stopniach, następnie kolejne 50 minut w 180.




1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)