przepis pochodzi stąd
3 łyżki ciemnego kakao
1,5 szklanki cukru
2 kopiaste łyżki cukru waniliowego
1 szklanka wódki
2 kieliszki spirytusu
Wszystkie składniki (poza alkoholem) dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie dolewamy alkohol, dokładnie mieszamy i przelewamy do karafki lub butelki. Już po wystygnięciu możemy się delektować rozkoszną słodyczą.
Piękny ma kolor i na pewno jest bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńJutro muszę go wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńu mnie powstał dużo gęstszy, nie wiem czy to nie kwestia gotowania (choć podgrzewałam 10 minut) ;)
OdpowiedzUsuńszklana wódeczki miała 250 ml? :))
Usuńtak, plus jeszcze jeden kieliszek spirytusu, myślisz, że jak doleję wódki po jakimś czasie to będzie ok?
Usuńa czy może być tak, ze on jest gęstszy bo użyłam mleko słodzone a nie niesłodzone i cukier???
UsuńAniu, to na pewno dlatego, mleko słodzone jak się podgrzeje mocniej tężeje niż mleko niesłodzone z normalnym cukrem, jak chlapniesz jeszcze trochę wódeczki to się rozrzedzi, na mocy zyska, a na smaku nie straci :)
UsuńMam wszystkie składniki oprócz spirytusu. Dokupię i zrobię. Na chłodne dni na rozgrzewkę jak znalazł :) Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńPytanko ...jeśli w lodówce będzie przechowywane w butelce to jest jakiś okres "ważności"?
OdpowiedzUsuńspokojnie do 3 miesięcy może stać
Usuń