Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: likier czekoladowy

piątek, 13 grudnia 2013

likier czekoladowy

Szybki do zrobienia, rozgrzewający słodyczą, domowy alkohol :)


przepis pochodzi stąd


1 puszka niesłodzonego mleka kondensowanego
3 łyżki ciemnego kakao
1,5 szklanki cukru
2 kopiaste łyżki cukru waniliowego
1 szklanka wódki
2 kieliszki spirytusu

Wszystkie składniki (poza alkoholem) dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie dolewamy alkohol, dokładnie mieszamy i przelewamy do karafki lub butelki. Już po wystygnięciu możemy się delektować rozkoszną słodyczą.

10 komentarzy:

  1. Piękny ma kolor i na pewno jest bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie powstał dużo gęstszy, nie wiem czy to nie kwestia gotowania (choć podgrzewałam 10 minut) ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szklana wódeczki miała 250 ml? :))

      Usuń
    2. tak, plus jeszcze jeden kieliszek spirytusu, myślisz, że jak doleję wódki po jakimś czasie to będzie ok?

      Usuń
    3. a czy może być tak, ze on jest gęstszy bo użyłam mleko słodzone a nie niesłodzone i cukier???

      Usuń
    4. Aniu, to na pewno dlatego, mleko słodzone jak się podgrzeje mocniej tężeje niż mleko niesłodzone z normalnym cukrem, jak chlapniesz jeszcze trochę wódeczki to się rozrzedzi, na mocy zyska, a na smaku nie straci :)

      Usuń
  3. Mam wszystkie składniki oprócz spirytusu. Dokupię i zrobię. Na chłodne dni na rozgrzewkę jak znalazł :) Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  4. Pytanko ...jeśli w lodówce będzie przechowywane w butelce to jest jakiś okres "ważności"?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)