- 8 średnich ziemniaków
- 2 garście mrożonki włoszczyzny krojonej w paski
- około 1,2 litra bulionu drobiowego (może być z kostki)
- 150 gramów boczku wędzonego
- 200 gramów kiełbasy (dałam wiejską)
- sól (oszczędnie)
- pieprz
- majeranek (dałam 1 płaską łyżeczkę)
- szczypta gałki muszkatałowej
- siekana zielona pietruszka
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Boczek kroimy na paseczki, podsmażamy z dodatkiem niewielkiej ilości oleju (jeśli jest chudy) w rondlu, następnie sam boczek bez tłuszczu wykładamy na talerzyk.
Do tego samego rondla wsypujemy pokrojone w kostkę ziemniaki i włoszczyznę (może być zamrożona), podsmażamy wszystko mieszając około 8 - 10 minut. Warzywa zalewamy wrzącym bulionem, dodajemy boczek, gałkę, trochę soli (ze względu na wędzonkę) i pieprz, gotujemy wszystko do miękkości warzyw.
Kiełbasę kroimy, podsmażamy na patelni, przekładamy do garnka z zupą, dodajemy majeranek, zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy i gotowe.
Na talerzach posypujemy siekaną zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)