- 0,5 szklanki maku
- 0,5 szklanki miodu
- 60 gramów cukru
- ewentualnie zmielone bakalie, takie jak migdały lub orzechy
Mak przepłukać, sparzyć sporą ilością wrzątku (około 2 litrów), dobrze odsączyć.
Miód wlać do rondla, następnie wsypać do niego cukier, gotować ciągle mieszając (na maleńkim ogniu) przez około 4 minuty. Potem do miodu z cukrem wsypać mak i smażyć wszystko przez około 8 minut. Zdjąć z gazu.
Tortownicę o średnicy 22 - 24 cm lub kwadratową blaszkę o boku 24 cm, wysmarować dobrze tłuszczem (użyłam oleju), na dno wylać gorącą masę i rozprowadzić ją równomiernie łyżką, wygładzić powierzchnię.
Odstawić w chłodne miejsce do stężenia (dałam na balkon).
Kiedy masa całkiem stężeje, nożem lub ostro zakończoną szpatułką podważyć taflę i przełożyć ją na stolnicę lub dużą deskę do krojenia. Pokroić ostrym nożem na kawałki.
już gdzieś się spotkałam z tą nazwą, gdzie, nie wiem, przeglądałam ostatnio mnóstwo starych książek i jestem ciekawa jak to smakuje?
OdpowiedzUsuńjak makowe sezamki :)
UsuńO, to ciekawa rzecz, coś jak takie makowe sezamki... tak samo chrupkie? A jeśli chodzi o bakalie, suszone owoce też mogą być? :]
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
N.
dokładnie ten sam klimat tylko z makiem, suszone owoce tez będą ok, tylko muszą być drobniutko posiekane, żeby wszystko ładnie się związało, pozdrówcia
UsuńŚwietne słodkości. A taka książka kucharska to skarb teraz. Z pewnością nie raz zadziwisz nas wspaniałym przepisem wzorowanym na tej właśnie książce. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńKrysiu, racja, teraz w dobie zachłystywania się nowinkami wszelakimi coraz bardziej lubię pogrązać się w tradycji :)), również pozdrawiam cieplutko :)
Usuńoczywiscie moj maz wcinal te slodkosci...a ja wstyd sie przyznac, nie...ale dzieki Tobie Ewuniu mam okazje poznac ten smak...pozdrawiam...Irena:))
OdpowiedzUsuń