- 50 - 70 gramów suszonych grzybów (dałam borowiki)
- porcja włoszczyzny (bez kapusty)
- 1 cebula
- 1 kostka bulionu grzybowego
- sól, pieprz
- natka pietruszki posiekana
- makaron łazanki
Umyte grzybki zalać 6 szklankami wody, odstawić na parę godzin (minimum dwie), następnie gotować w tej samej wodzie przez około 30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Potem dodać pokrojone warzywa, kostkę grzybową, pokrojoną w piórka cebulę, gotować aż warzywa i grzyby będą miękkie.
Wywar przecedzić, doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojone w paseczki ugotowane grzybki.
Do zupy można dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany.
Podawać z makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Pyszna zupa wigilijna. Robię bardzo podobnie, "dosmaczam" cytryną. Spróbuj. Podnosi smak zupy grzybowej. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńw takim razie w tym roku dodam trochę cytrynki i pomyśle sobie o Tobie :)
Usuń