- 200 gramów cukru
- 2 duże jabłka
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej + 150 gramów mąki pszennej tortowej
- 250 gramów miękkiego masła lub margaryny
- 120 gramów posiekanych orzechów włoskich
- 3 jaja
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 porządne szczypty cynamonu (opcjonalnie)
- ewentualnie polewa czekoladowa + siekane orzechy na górę
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie, wciąż ucierając dodawać po jednym jaju.
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia, cynamonem (opcjonalnie), wsypywać do utartej masy po 1 łyżce miksując.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, jeśli są bardzo soczyste część soku odcisnąć. Następnie dodać je do ciasta, wsypać orzechy i delikatnie wymieszać łyżką.
Foremkę keksową o wymiarach 25x12 cm wysmarować tłuszczem, posypać kaszą manną, przełożyć do niej ciasto.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut. Jeśli zauważymy, że wierzch ciasta za szybko nam się przypieka, bez obaw można otworzyć piekarnik i przykryć je z góry folią aluminiową.
Uwaga: ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, ciepłe jest bardzo mięciutkie (moje było krojone lekko ciepłe, bo wiadomo, "sępy" czekały).
Piję kawę i akurat przydałoby mi się zjeść coś tak pysznego :) To ciasto wygląda bardzo apetycznie :))
OdpowiedzUsuńNie należy do atrakcyjnych z wyglądu? :) Jest wspaniałe i na sam jego widok ślinka mi cieknie, uwielbiam takie ciasta.
OdpowiedzUsuńhm, wydało mi się takie bure, mało kolorowe przy innych świątecznych wypiekach, bardzo dziękuję za miłe słowa :)
UsuńCzy mleko sie dodaje? Jak tak to ile? an
Usuńnie, w przepisie nie ma mleka
UsuńWłaśnie takie ciacha lubię......Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWłaśnie takie ciacha lubię.... Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziś zrobione :) pychotka !
OdpowiedzUsuń