1 szklanka cukru
4 jaja
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dowolne bakalie, aromat, skórka otarta z cytryny, pomarańczy, limonki
Jaja zmiksować z cukrem na puszystą pianę, dodać mąki, proszek do pieczenia, aromat, olej, wszystko zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Foremkę keksową lub formę do babki nasmarować olejem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą, piec w nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.
Dawno już nie jadłam takiej zwykłej babki, ale patrząc na zdjęcia, aż nabrałam na nią ochoty :))
OdpowiedzUsuńno właśnie ja też, po świątecznych cuda wiankach zatęskniłam do niej, pyszna jest :)
UsuńJest śliczne, pulchne i złociste. Bardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak Krysiu, super błyskawiczne ciacho :)
UsuńLubię babki :)
OdpowiedzUsuń:DDDD, dwuznaczny komentarz, takie lubię ;-) Krzysiu powiem, że ja też :))
UsuńSkoro zawsze się udaje, to chyba muszę ją zrobić;)
OdpowiedzUsuńzawsze !
UsuńZawsze się udaje :) dziękuję za super przepis :)
OdpowiedzUsuńPyszna babka! Dodałam rodzynek. Będzie pieczona nie raz :)
OdpowiedzUsuńChyba jednak nie zawsze sie udaje bo mi nie wyszla ,a tobilam wszystko jak w przepisie :(((
OdpowiedzUsuńBabka jest przepyszna. Idealna. Zamiast mąki ziemniaczanej dodaje budynie śmietankowe lub waniliowe. Gorąco polecam. Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, pozdrawiam :)
Usuń