przepis z moimi zmianami stąd
- ciasto czekoladowe:
- 200 gramów czekolady gorzkiej
- 3/4 szklanki cukru
- 250 gramów masła lub margaryny
- 6 jaj
- 300 gramów mąki pszennej (dałam tortową)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- masa serowa:
- 1 kg sera w wiaderku
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 1 szklanka cukru (dopełnić do całości 1 łyżką cukru waniliowego)
- 2 łyżki kaszy manny
- 4 jaja
- cukier puder do posypania
Czekolady roztopić razem z masłem (margaryną) w kąpieli wodnej, schłodzić do temperatury pokojowej.
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować, dodać żółtka.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy jajecznej miksując na średnich obrotach, potem dodać roztopioną czekoladę z masłem, wszystko zmiksować do połączenia składników.
Twaróg utrzeć z jajami (całymi), dodać budyń, kaszę, cukier, zmiksować wszystko na gładką masę.
Blachę o wymiarach 24x38 cm wysmarować tłuszczem, wysypać kaszą manną. Na spód wylać 2/3 ciasta czekoladowego, następnie na ciasto wylać masę serową.
Na masę serową w 3 pasach (po długości) rozprowadzić delikatnie pozostałe ciasto czekoladowe (moje ciasto było dość gęste i rozprowadzałam widelcem). Patyczkiem do szaszłyków zamieszać delikatnie ciasto wzdłuż i wszerz, tak, by powstały esy floresy z ciasta czekoladowego.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec ciasto około 55 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Zjadłabym :) Wygląda smacznie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMonia, zapraszam :)
UsuńEwuniu, wpraszam się na to pyszne ciasto i ...kawę (oczywiście :)))
OdpowiedzUsuńCiacho wyglada smakowicie Ewuniu...mmmmm zjadlabym kawaleczek :)))...pozdrawiam...Irena...
OdpowiedzUsuńIrenko, zapraszam serdecznie ! :)
UsuńUlubione mojej córki.
OdpowiedzUsuńi mojego synala też :)
UsuńŚwietne połączenie sernika z ciastem. Do tej pory robiłam zazwyczaj sernik dwukolorowy, czyli ciemny spód i jasny wierzch (obie warstwy serowe), ale teraz wypróbuję ten przepis. Wygląda imponująco, a smakuje z pewnością wybornie. :)
OdpowiedzUsuńsmakuje super i robi się szybko, warte polecenia, pozdrówka :)
UsuńCzekoladowe czy sernik ?
OdpowiedzUsuńTym przepisem rozwiązałaś mi odwieczny dylemat :)
Pozdrawiam serdecznie
hahahaha, racja :))), ja też przepadam tak samo za czekoladowymi i sernikami :)
UsuńTakie ciasta lubię najbardziej. pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńOjej, kolejne ciasto do szybkiego wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńCiasto w piekarniku ;)
OdpowiedzUsuńRezultaty będzie można zobaczyć na chilicake.blogspot.com
cieszę się, na pewno zajrzę, pozdrawiam :)
Usuńmoje ulubione połączenie:)
OdpowiedzUsuńbede prubowac, Polskie wypieki sa bardzo lubiane w naszej rodzinie. Ja mieszkam w USA i niezabardzo rozumien co jest "serek z wiaderka" czy to jest taki jak na pierogi?
OdpowiedzUsuńmoze być zwykły ser mielony?
OdpowiedzUsuńpewnie, nawet jeszcze lepszy
Usuń