Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: ciasto czekoladowe z serem

wtorek, 21 stycznia 2014

ciasto czekoladowe z serem

Bardzo smakowite połączenie, banalnie łatwe i szybkie do zrobienia. To ciasto ma jeszcze jedną zaletę, za każdym razem wyjdzie Wam inne :)


przepis z moimi zmianami stąd


  • ciasto czekoladowe:
  • 200 gramów czekolady gorzkiej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 gramów masła lub margaryny
  • 6 jaj
  • 300 gramów mąki pszennej (dałam tortową)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masa serowa:
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1 szklanka cukru (dopełnić do całości 1 łyżką cukru waniliowego)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 4 jaja
  • cukier puder do posypania



Czekolady roztopić razem z masłem (margaryną) w kąpieli wodnej, schłodzić do temperatury pokojowej.
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować, dodać żółtka.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy jajecznej miksując na średnich obrotach, potem dodać roztopioną czekoladę z masłem, wszystko zmiksować do połączenia składników.

Twaróg utrzeć z jajami (całymi), dodać budyń, kaszę, cukier, zmiksować wszystko na gładką masę.

Blachę o wymiarach 24x38 cm wysmarować tłuszczem, wysypać kaszą manną. Na spód wylać 2/3 ciasta czekoladowego, następnie na ciasto wylać masę serową.
Na masę serową w 3 pasach (po długości) rozprowadzić delikatnie pozostałe ciasto czekoladowe (moje ciasto było dość gęste i rozprowadzałam widelcem). Patyczkiem do szaszłyków zamieszać delikatnie ciasto wzdłuż i wszerz, tak, by powstały esy floresy z ciasta czekoladowego.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec ciasto około 55 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.



17 komentarzy:

  1. Zjadłabym :) Wygląda smacznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewuniu, wpraszam się na to pyszne ciasto i ...kawę (oczywiście :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciacho wyglada smakowicie Ewuniu...mmmmm zjadlabym kawaleczek :)))...pozdrawiam...Irena...

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne połączenie sernika z ciastem. Do tej pory robiłam zazwyczaj sernik dwukolorowy, czyli ciemny spód i jasny wierzch (obie warstwy serowe), ale teraz wypróbuję ten przepis. Wygląda imponująco, a smakuje z pewnością wybornie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakuje super i robi się szybko, warte polecenia, pozdrówka :)

      Usuń
  5. Czekoladowe czy sernik ?
    Tym przepisem rozwiązałaś mi odwieczny dylemat :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahahaha, racja :))), ja też przepadam tak samo za czekoladowymi i sernikami :)

      Usuń
  6. Takie ciasta lubię najbardziej. pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej, kolejne ciasto do szybkiego wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto w piekarniku ;)
    Rezultaty będzie można zobaczyć na chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, na pewno zajrzę, pozdrawiam :)

      Usuń
  9. moje ulubione połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. bede prubowac, Polskie wypieki sa bardzo lubiane w naszej rodzinie. Ja mieszkam w USA i niezabardzo rozumien co jest "serek z wiaderka" czy to jest taki jak na pierogi?




    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)