- 1 puszka groszku
- 150 gramów wędzonego boczku
- 150 - 200 gramów pieczarek
- 250 - 300 gramów mrożonej włoszczyzny
- 1 mała cebula
- vegeta, pieprz czarny, maggi do smaku
- siekany koperek
- grzanki:
- 2 - 3 pokrojone kajzerki
- 2 łyżki masła
- 1 - 2 ząbki czosnku
Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, podsmażyć w głębokim rondlu na odrobinie masła, kiedy wytracą sok i będą się smażyć, dodać posiekaną cebulę, smażyć całość mieszając do jej zeszklenia, następnie wrzucić mrożoną włoszczyznę, podlać 3 szklankami wrzątku, dodać vegetę, sól i pieprz, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut.
Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na patelni.
Następnie do warzyw wrzucić groszek (może być wraz z zalewą), dodać boczek, zagotować, wyłączyć gaz, doprawić maggi.
Czosnek zmiażdżyć, wymieszać z miękkim masłem, posmarować pieczywo, zapiec w piekarniku na chrupko. (10 minut w 210 stopni).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)