Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: zupa groszkowo - pieczarkowa (błyskawiczna)

środa, 22 stycznia 2014

zupa groszkowo - pieczarkowa (błyskawiczna)

Szybka, pożywna, pachnąca wędzonką zupa, z czosnkowymi grzankami...pychotka :)


  • 1 puszka groszku
  • 150 gramów wędzonego boczku
  • 150 - 200 gramów pieczarek
  • 250 - 300 gramów mrożonej włoszczyzny
  • 1 mała cebula
  • vegeta, pieprz czarny, maggi do smaku
  • siekany koperek
  • grzanki:
  • 2 - 3 pokrojone kajzerki
  • 2 łyżki masła
  • 1 - 2 ząbki czosnku


Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, podsmażyć w głębokim rondlu na odrobinie masła, kiedy wytracą sok i będą się smażyć, dodać posiekaną cebulę, smażyć całość mieszając do jej zeszklenia, następnie wrzucić mrożoną włoszczyznę, podlać 3 szklankami wrzątku, dodać vegetę, sól i pieprz, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut.
Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na patelni.
Następnie do warzyw wrzucić groszek (może być wraz z zalewą), dodać boczek, zagotować, wyłączyć gaz, doprawić maggi.
Czosnek zmiażdżyć, wymieszać z miękkim masłem, posmarować pieczywo, zapiec w piekarniku na chrupko. (10 minut w 210 stopni).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)