- około 2 litrów wywaru mięsnego (miałam wołowo - drobiowy)
- 5 średnich ogórków kiszonych
- 1,5 szklanki kwasu z ogórków kiszonych
- 3 garście mrożonej włoszczyzny krojonej w paski
- 400 gramów ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki kaszy jęczmiennej
- 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- maggi do smaku
- sól, pieprz
- siekana zielenina
Do wrzącego wywaru wsypać przepłukaną kaszę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, gotować około 10 minut.
Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do zupy.
Włoszczyznę wraz z posiekaną cebulą krótko przesmażyć na maśle, wrzucić do zupy, gotować do miękkości.
Kiedy warzywa będą miękkie, wsypać drobno pokrojone ogórki, wlać kwas z ogórków, doprawić maggi, solą i pieprzem, zagotować, wyłączyć gaz i po chwili dodać śmietanę, wymieszać.
Na talerzach posypać siekaną zieleniną.
Zupa wygląda niesamowicie! Nigdy takiej nie robiłam. Dzięki za inspirację :)))
OdpowiedzUsuń