- ciasto:
- 1,5 szklanki mąki (dałam pszenną pełnoziarnistą)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka suchych drożdży lub 15 gramów świeżych
- farsz:
- 2 filety z kurczaka + ulubiona przyprawa
- 3/4 paczuszki mrożonego szpinaku
- 3 - 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- duża XXL kulka mozzarelli
- 80 gramów startego cheddara + 4 - 5 łyżek kukurydzy z puszki
- sos:
- 1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej
- 1/3 łyżeczki oregano
- 1/3 łyżeczki bazylii
- szczypta ziół prowansalskich + odrobina (szczypta soli)
Mąkę przesiewamy z solą, drożdżami, dolewając stopniowo wodę zagniatamy elastyczne ciasto.
Formę do pizzy ( u mnie o średnicy 30 cm) wylepiamy równomiernie ciastem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Szpinak rozmrażamy, przekładamy do rondla, podlewamy 2 łyżkami oleju, wysmażamy porządnie z soku, następnie dodajemy 2 zmiażdżone ząbki czosnku, sól i pieprz.
Kurczaka kroimy w kosteczkę, zasypujemy przyprawą, smażymy na patelni.
Koncentrat mieszamy z ketchupem, dodajmy przyprawy, mieszamy wszystko dokładnie.
Mozzarellę kroimy na plasterki, cheddar ścieramy na dużych oczkach.
Po upływie 30 minut ciasto smarujemy sosem, następnie wykładamy szpinak, posypujemy go kawałkami kurczaka, kukurydzą, wykładamy mozzarellę, posypujemy cheddarem, zapiekamy około 20 - 22 minut w temperaturze 200 stopni.
Wow!!! jakie pysznosci Ewus...maz juz nie raz upominal sie, abym zrobila pizze...no i prosze mam wspanialy przepis...pozdrawiam :))) ...Irena...
OdpowiedzUsuńhahaha, mój właśnie tez się już od jakiego czasu upominał, a była pyszna, nawet mój synal, który zielonego nie tyka nie mógł się nachwalić, polecam Ci bardzo i pozdrawiam ciepluśko ! :)
UsuńJuż za szpinak wielki +. Jestem jak Papaj i przepadam za nim. :)
OdpowiedzUsuńPrzepis ciekawy, oryginalny i pomysłowy. Pizza inna jak wszystkie.
Ostatnio chodzi mi po głowie taka pizza :) Ze szpinakiem musi smakować wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńja już od dłuższego czasu miałam ochotę na pizzę, a szpinak ostatnio pożeram pasjami, pozdrówcia :)
UsuńOdkąd zobaczyłam Twoje przepisy, jestem Twoją fanką na zawsze!!!!Lucyna.
OdpowiedzUsuńLucynko,moc buziaków i uścisków dla Ciebie za tak ciepłe słowa, to dla mnie ogromna motywacja do dalszych zmagań kuchennych, dziękuję Ci ogromnie ! :-***
UsuńWszystkie przepisy super. Jestem od dawna Twoją fanką. Wiele przepisów wypróbowałam i polecam innym. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń