Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: pulpeciki ziołowe zapiekane w sosie

poniedziałek, 20 stycznia 2014

pulpeciki ziołowe zapiekane w sosie

Pachnące śródziemnomorskimi aromatami pulpety, które "same się robią". Proporcje i rodzaje ziół możemy dawkować wg własnych upodobań. Świetnie sprawdzą się w towarzystwie makaronów, ryżu, frytek czy pieczonych ziemniaczków, polecam :)



  • 0,6 kg mielonego mięsa wieprzowo - wołowego
  • 1 jajo
  • namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól, pieprz
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki suszonego cząbru
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie, można dać mniej lub zamienić na słodką)
  • mąka pszenna do obtaczania pulpetów
  • sos:
  • 2,5 szklanki wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 posiekane na plasterki ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • sól, pieprz, vegeta
  • 1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 duża lub dwie małe cebule
  • 100 gramów startego pikantnego sera żółtego


Mięsko połączyć z jajem, przyprawami, zmieloną (razem z mięsem) kajzerką, wyrobić na jednolitą masę, formować kuleczki nieco większe niż orzech włoski, obtaczać w mące, podsmażyć krótko na patelni, poukładać w płaskim, ale szerokim naczyniu żaroodpornym.

Cebule posiekać, zeszklić na patelni.
Wodę zagotować, dodać do niej koncentrat, przyprawy, posiekany czosnek, wrzucić podsmażoną cebulę, zagotować, wymieszać, wyłączyć gaz, dodać śmietanę, wymieszać ponownie.
Sosem zalać pulpety.




Piekarnik nagrzać do 190 stopni, piec pulpeciki około 40 minut.
W połowie pieczenia przewrócić je na drugą stronę.
Ser zetrzeć na dużych oczkach.

Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem żółtym, zapiec, gotowe.


5 komentarzy:

  1. Och, pyszne te pulpeciki i sosik... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niedawno jadłam śniadanie, ale jak patrzę na Twoje pulpety... ojej, są takie apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Ewo! Czy zamiast smietany można dać jogur grecki ?t

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)