- 1 kg karkówki wieprzowej
- sól, pieprz + mąka do obtaczania mięsa
- sos:
- 0,6 litra wody
- 1 kostka rosołowa lub vegeta
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 kopiasta łyżka śmietany kwaśnej (12,18 %)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- ostra i słodka papryka
- pieprz cayenne lub czarny, sosu nie dosalałam
- ulubione zioła
- dodatkowo : 2 cebule do obłożenia mięsa
Mięso pokroić na plastry, lekko zbić tłuczkiem, osolić i posypać pieprzem, obtoczyć w mące, obsmażyć na patelni.
Sos:
W wodzie wymieszać koncentrat, dodać śmietanę i mąkę, dobrze rozprowadzić, dodać cukier, przyprawy oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek, wrzucić kostkę rosołową, sos zagotować.
Cebule pokroić na plastry.
Mięso poukładać w naczyniu żaroodpornym, obłożyć plastrami cebuli, zalać sosem.
Piec około 60 - 70 minut w temperaturze 190 stopni (bez przykrycia), co jakiś czas przemieszać mięsko widelcem.
Karkówkę podam z ziemniaczkami i surówką z pora, jabłka i marchewki.
Ale karkóweczka! I ten sos... hmmm pycha. Piękny kolor! Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńKrysiu, nie przepadam za karkówką, ale ta bardzo mi smakowała, a ten sosik, mniam :)
Usuńwygląda wspaniale, jutro robię na obiadek, Wiktoria
OdpowiedzUsuńw takim razie czekam na relację :)) i pozdrawiam :)
UsuńZrobiłam, zjadłem ze smakiem i na stałe wpisałem do menu. Dzięki za super przepis, naprawdę wyśmienite.
OdpowiedzUsuńdziękuję za komentarz, bardzo się cieszę, że smakowało, pozdrawiam :)
Usuńja dziś robiłam pychotaaaaaaa
OdpowiedzUsuńsuper, bardzo się cieszę, że smakowała, pozdrawiam serdecznie ! :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna ta karkóweczka Polecam
OdpowiedzUsuńdziękuję za komentarz i cieszę się, że smakowała, pozdrawiam :)
UsuńWygląda bardzo smacznie, muszę zrobić, bo lubię karkówkę w takich sosach :)
OdpowiedzUsuńPrzepis super. Dziękuję za przepis na obiad. A reszcie zaglądających jak ja polecam wypróbować.
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo za komentarz i pozdrawiam :)
UsuńPrzygotowałam karkówkę wczoraj. Byla przeeepyszna! Chłopakowi również bardzo smakowała. Przepis zapisany i zagości w naszym domu na długo :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna karkóweczka:) taki dzis byl nasz obiadek. Super przepis, dodany do ulubionch:) marta
OdpowiedzUsuńA jakir ziolka mozna tutaj dodac do sosu?
OdpowiedzUsuńmogą być jakie tylko lubimy, np takie jak do pizzy, prowansalskie itd
UsuńW zimnej wodzie rozmieszać koncentrat,śmietanę i make A potem dopiero zagotować?
OdpowiedzUsuńtak jest, dokładnie
UsuńRewelacyjna,rodzinka zachwycona, zapisuje przepis.
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego, bardzo często robię to mięsko na obiadek :)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego, bardzo często robię to mięsko na obiadek :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj robię na obiad. Apetycznie wyglada 🙂
OdpowiedzUsuńPysznaaaa 😉
OdpowiedzUsuńRacja, obiad robi się sam!
po co ta kostka rosołowa ,przecież to sama chemia !!
OdpowiedzUsuń