piątek, 10 stycznia 2014

karkówka zapiekana w sosie

Przepyszny obiadek, który "sam się robi" :))


  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • sól, pieprz + mąka do obtaczania mięsa
  • sos:
  • 0,6 litra wody
  • 1 kostka rosołowa lub vegeta
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 kopiasta łyżka śmietany kwaśnej (12,18 %)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • ostra i słodka papryka
  • pieprz cayenne lub czarny, sosu nie dosalałam
  • ulubione zioła
  • dodatkowo : 2 cebule do obłożenia mięsa


Mięso pokroić na plastry, lekko zbić tłuczkiem, osolić i posypać pieprzem, obtoczyć w mące, obsmażyć na patelni.

Sos:
W wodzie wymieszać koncentrat, dodać śmietanę i mąkę, dobrze rozprowadzić, dodać cukier, przyprawy oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek, wrzucić kostkę rosołową, sos zagotować.

Cebule pokroić na plastry.

Mięso poukładać w naczyniu żaroodpornym, obłożyć plastrami cebuli, zalać sosem.



Piec około 60 - 70 minut w temperaturze 190 stopni (bez przykrycia), co jakiś czas przemieszać mięsko widelcem.
Karkówkę podam z ziemniaczkami i surówką z pora, jabłka i marchewki.



25 komentarzy:

  1. Ale karkóweczka! I ten sos... hmmm pycha. Piękny kolor! Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, nie przepadam za karkówką, ale ta bardzo mi smakowała, a ten sosik, mniam :)

      Usuń
  2. wygląda wspaniale, jutro robię na obiadek, Wiktoria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie czekam na relację :)) i pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Zrobiłam, zjadłem ze smakiem i na stałe wpisałem do menu. Dzięki za super przepis, naprawdę wyśmienite.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za komentarz, bardzo się cieszę, że smakowało, pozdrawiam :)

      Usuń
  4. ja dziś robiłam pychotaaaaaaa

    OdpowiedzUsuń
  5. super, bardzo się cieszę, że smakowała, pozdrawiam serdecznie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smaczna ta karkóweczka Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za komentarz i cieszę się, że smakowała, pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Wygląda bardzo smacznie, muszę zrobić, bo lubię karkówkę w takich sosach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis super. Dziękuję za przepis na obiad. A reszcie zaglądających jak ja polecam wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo za komentarz i pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Przygotowałam karkówkę wczoraj. Byla przeeepyszna! Chłopakowi również bardzo smakowała. Przepis zapisany i zagości w naszym domu na długo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszna karkóweczka:) taki dzis byl nasz obiadek. Super przepis, dodany do ulubionch:) marta

    OdpowiedzUsuń
  11. A jakir ziolka mozna tutaj dodac do sosu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mogą być jakie tylko lubimy, np takie jak do pizzy, prowansalskie itd

      Usuń
  12. W zimnej wodzie rozmieszać koncentrat,śmietanę i make A potem dopiero zagotować?

    OdpowiedzUsuń
  13. Rewelacyjna,rodzinka zachwycona, zapisuje przepis.

    OdpowiedzUsuń
  14. Coś wspaniałego, bardzo często robię to mięsko na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Coś wspaniałego, bardzo często robię to mięsko na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dzisiaj robię na obiad. Apetycznie wyglada 🙂

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznaaaa 😉
    Racja, obiad robi się sam!

    OdpowiedzUsuń
  18. po co ta kostka rosołowa ,przecież to sama chemia !!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)