Szybka przekąska z ciasta francuskiego. Możemy ją podać z dowolnym dipem lub ketchupem czy majonezem. Jeśli użyjemy cienkich kiełbasek zamiast parówek myślę, że efekt będzie lepszy, bo nam się "nie pomarszczą" podczas pieczenia.
- 1 płat gotowego ciasta francuskiego
- 2 garście drobno startego sera żółtego
- 1 rozkłócone jajo
- ostra papryka, sól, ulubione zioła
- 3 - 4 parówki cienkie
Ciasto rozwijamy, smarujemy je jajem, oprószamy przyprawami, posypujemy żółtym serem startym na drobnych oczkach, ser lekko "przyklepujemy". Na końcach ciasta umieszczamy parówki.
Parówki zawijamy w ciasto tworząc dwa ruloniki.
Roladki tniemy ostrym nożem na plasterki o grubości około 2 - 3 cm.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 4 cm.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Bardzo pomysłowe. A jakie dekoracyjne na talerzu. Myślę, że każdy by się skusił :)
OdpowiedzUsuńsame pyszności na Twoim blogu nic tylko zabrać się do roboty ...
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło :), dziękuję :)
Usuńdzis robilam są pyszne!!!!!! dziękuję za przepis:))
OdpowiedzUsuńsuper, cieszę się, że Wam również smakowały, dziękuję bardzo za komentarz i pozdrawiam :)
Usuń