Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: "okularki" francuskie z parówkami

wtorek, 7 stycznia 2014

"okularki" francuskie z parówkami

Szybka przekąska z ciasta francuskiego. Możemy ją podać z dowolnym dipem lub ketchupem czy majonezem. Jeśli użyjemy cienkich kiełbasek zamiast parówek myślę, że efekt będzie lepszy, bo nam się "nie pomarszczą" podczas pieczenia.


  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego
  • 2 garście drobno startego sera żółtego
  • 1 rozkłócone jajo
  • ostra papryka, sól, ulubione zioła
  • 3 - 4 parówki cienkie


Ciasto rozwijamy, smarujemy je jajem, oprószamy przyprawami, posypujemy żółtym serem startym na drobnych oczkach, ser lekko "przyklepujemy". Na końcach ciasta umieszczamy parówki.



Parówki zawijamy w ciasto tworząc dwa ruloniki.




Roladki tniemy ostrym nożem na plasterki o grubości około 2 - 3 cm. 
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 4 cm.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.


Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.


5 komentarzy:

  1. Bardzo pomysłowe. A jakie dekoracyjne na talerzu. Myślę, że każdy by się skusił :)

    OdpowiedzUsuń
  2. same pyszności na Twoim blogu nic tylko zabrać się do roboty ...

    OdpowiedzUsuń
  3. dzis robilam są pyszne!!!!!! dziękuję za przepis:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, cieszę się, że Wam również smakowały, dziękuję bardzo za komentarz i pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)