Danie podałam z kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty.
- 4 płaty na rolady z szynki ( około 0,5 kg)
- 4 małe filety drobiowe
- 250 gramów mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- musztarda do szynki
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz, vegeta
- ostra papryka (koniecznie, do mielonego)
- kilka suszonych grzybków do wywaru ( dałam podgrzybki)
- 1/3 szklanki zimnej wody + 1,5 łyżki mąki pszennej
Płaty z szynki umyć, osuszyć, rozbić cienko, oprószyć solą i pieprzem, nasmarować cienko musztardą.
Filety z kurczaka umyć, osuszyć, rozbić cienko, oprószyć przyprawą do kurczaka.
Mięso mielone posolić, dodać pieprz i ostrą paprykę, wyrobić na jednolitą masę.
Na płat szynki ułożyć filet z kurczaka, na środku ułożyć wałeczek z mięsa mielonego, zwinąć ściśle, związać sznureczkiem spożywczym.
Roladki obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, następnie włożyć do wrzątku z vegetą, solą, pieprzem, grzybkami suszonymi, gotować na małym ogniu pod przykryciem, do miękkości ( u mnie około 1,5 godziny, bo roladki były spore).
Kiedy mięso jest już miękkie, uzupełnić sos woda do pożądanej ilości, zagotować, wyjąć je na talerz, podbić wodą z mąką, zagotować, ewentualnie doprawić.
Pyszne, moi mięsożercy byliby zachwyceni :)
OdpowiedzUsuńno jasne, tak jak moi, pozdrówka :)
UsuńEwuś na taki obiad to się do Ciebie wpraszam. I do tego pyszne kluski i ... w ogóle pysznie :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, a ja Ciebie serdecznie zapraszam :)
UsuńUwielbiam mięsne dania, ale danie z 3 mięs to dla mnie bomba !!!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, super pomysł, koniecznie muszę zrobić moim mięsożercom:)
OdpowiedzUsuńWitam, zamiast gotowania można upiec w piekarniku? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńoczywiście
Usuń