- 36 sztuk herbatników typu Petitki
- masa serowa:
- 600 gramów zmielonego twarogu tłustego lub półtłustego (odradzam niskotłuszczowe serki z wiaderka)
- 125 gramów miękkiego masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1,5 łyżki ciemnego kakao
- polewa czekoladowa
- 1 galaretka czerwona + 350 ml wrzątku
Zaczynamy od rozpuszczenia galaretki we wrzątku (400 ml), przelewamy ją do płaskiego, optymalnie prostokątnego naczynia, odstawiamy do zastygnięcia.
Ser ucieramy z miękkim masłem, dodajemy cukry, wszystko dokładnie ucieramy do uzyskania gładkiej masy.
Od całości masy serowej odejmujemy 1/3 (moja całkowita waga masy miała około 750 gramów, więc odjęłam od całości około 250 gramów).
Do mniejszej części dodajemy kakao, mieszamy dokładnie.
Na blacie rozkładamy spory płat folii aluminiowej, układamy herbatniki w następujący sposób:
Musi być po 6 herbatników w 3 rzędach.
Powierzchnię herbatników smarujemy równomiernie masą kakaową.
Przykrywamy ją pozostałymi ciastkami, powielając układ ciastek ze spodu.
Na środkowej części ciastek wykładamy cienką warstwę masy białej.
Z zastygniętej galaretki wycinamy paseczek.
Na serze układamy galaretkę.
Na galaretkę wykładamy resztę masy serowej.
Pomagając sobie folią zewnętrzne ciasta "zamykamy" powoli i delikatnie, tworząc kształt chatki.
Ciasto zawijamy ściśle z folię i wkładamy na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Następnie folię odwijamy delikatnie, przygotowujemy polewę czekoladową
i polewamy nią ciasto, wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Piękna jest ta chatka. Tak dopracowujesz wszystko, że miło popatrzeć, aż szkoda jeść, żeby nie popsuć takiego widoku. Kiedyś podobną chatkę robiłam. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, bardzo dziękuję za miłe słowa :)
UsuńPrzepiękna! Muszę się za nią wziąć :))))
OdpowiedzUsuńkoniecznie ! :) dziękuję :)
Usuńpiękna chatka Ci wyszła:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ją! Jest zawsze ozdobą na stole :) Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńChatko, chatko udaj się.
OdpowiedzUsuńI udaje się za sprawą mojej LP zawsze na świąteczny stół.
Tak rzadko ze względu na ....domyślcie się sami.
Pozdrawiam Bogusław.
Masę rozprowadzamy na całej szerokości herbatników, czy tak jak widać na zdjęciu?
OdpowiedzUsuńjeśli chodzi o masę białą to tak jak na zdjęciu, a jeśli o kakaową, to po całości
UsuńTo jest najlepszy na świecie przepis na chatkę :) identyczny mam od babci z jedną różnicą "2/3 kostki masła" zamiast 120 g, ale wychodzi praktycznie na to samo. Wszyscy są nim zachwyceni i nikt nie wierzy w jego prostotę!
OdpowiedzUsuńten przepis ma ogromne pokłady ciepła u mnie w serduchu, a mojemu mężowi żadna inna słodkość nie sprawia równej przyjemności, uwielbiam te stare przepisy, pozdrawiam :)
UsuńSuper tylko bez galaretki ! zdecydowanie
OdpowiedzUsuńTo ciasto to wspomnienie z dziecinstwa. Mam ochote zrobic ta Chatke.
OdpowiedzUsuńCzy moge uzyc do tego przepisu serka typu Bieluch z 40% tluszczu?
Serdecznie pozdrawiam
Witam, przepraszam, że tak długo to trwało, miałam problemy z netem, niestety Bieluch sie nie nadaje, jest zbyt rzadki
UsuńSłyszałam.o. tej.chatce.tak.mnie.kusi.ze.musze.zrobic.ale.za.kilka.miesiecy.bo.nie.ma.mnie.w.domu
OdpowiedzUsuń