sobota, 22 lutego 2014

chatka Puchatka (chatka Baby Jagi)

Mój sentymentalny łakoć z czasów dzieciństwa, pyszna, łatwa, choć nieco czasochłonna.




  • 36 sztuk herbatników typu Petitki
  • masa serowa:
  • 600 gramów zmielonego twarogu tłustego lub półtłustego (odradzam niskotłuszczowe serki z wiaderka)
  • 125 gramów miękkiego masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao
  • polewa czekoladowa 
  • 1 galaretka czerwona + 350 ml wrzątku



Zaczynamy od rozpuszczenia galaretki we wrzątku (400 ml), przelewamy ją do płaskiego, optymalnie prostokątnego naczynia, odstawiamy do zastygnięcia.

Ser ucieramy z miękkim masłem, dodajemy cukry, wszystko dokładnie ucieramy do uzyskania gładkiej masy.
Od całości masy serowej odejmujemy 1/3 (moja całkowita waga masy miała około 750 gramów, więc odjęłam od całości około 250 gramów).

Do mniejszej części dodajemy kakao, mieszamy dokładnie.


Na blacie rozkładamy spory płat folii aluminiowej, układamy herbatniki w następujący sposób:
Musi być po 6 herbatników w 3 rzędach.
Powierzchnię herbatników smarujemy równomiernie masą kakaową.
Przykrywamy ją pozostałymi ciastkami, powielając układ ciastek ze spodu.



Na środkowej części ciastek wykładamy cienką warstwę masy białej.
Z zastygniętej galaretki wycinamy paseczek.
Na serze układamy galaretkę.


Na galaretkę wykładamy resztę masy serowej.


Pomagając sobie folią zewnętrzne ciasta "zamykamy" powoli i delikatnie, tworząc kształt chatki.



Ciasto zawijamy ściśle z folię i wkładamy na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Następnie folię odwijamy delikatnie, przygotowujemy polewę czekoladową
i polewamy nią ciasto, wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.





15 komentarzy:

  1. Piękna jest ta chatka. Tak dopracowujesz wszystko, że miło popatrzeć, aż szkoda jeść, żeby nie popsuć takiego widoku. Kiedyś podobną chatkę robiłam. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękna! Muszę się za nią wziąć :))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ją! Jest zawsze ozdobą na stole :) Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chatko, chatko udaj się.
    I udaje się za sprawą mojej LP zawsze na świąteczny stół.
    Tak rzadko ze względu na ....domyślcie się sami.
    Pozdrawiam Bogusław.

    OdpowiedzUsuń
  5. Masę rozprowadzamy na całej szerokości herbatników, czy tak jak widać na zdjęciu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli chodzi o masę białą to tak jak na zdjęciu, a jeśli o kakaową, to po całości

      Usuń
  6. To jest najlepszy na świecie przepis na chatkę :) identyczny mam od babci z jedną różnicą "2/3 kostki masła" zamiast 120 g, ale wychodzi praktycznie na to samo. Wszyscy są nim zachwyceni i nikt nie wierzy w jego prostotę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten przepis ma ogromne pokłady ciepła u mnie w serduchu, a mojemu mężowi żadna inna słodkość nie sprawia równej przyjemności, uwielbiam te stare przepisy, pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Super tylko bez galaretki ! zdecydowanie

    OdpowiedzUsuń
  8. To ciasto to wspomnienie z dziecinstwa. Mam ochote zrobic ta Chatke.
    Czy moge uzyc do tego przepisu serka typu Bieluch z 40% tluszczu?
    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, przepraszam, że tak długo to trwało, miałam problemy z netem, niestety Bieluch sie nie nadaje, jest zbyt rzadki

      Usuń
  9. Słyszałam.o. tej.chatce.tak.mnie.kusi.ze.musze.zrobic.ale.za.kilka.miesiecy.bo.nie.ma.mnie.w.domu

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)