- 0,5 kg mąki pszennej ( użyłam tortowej)
- 2 łyżeczki suchych drożdży lub 25 gramów świeżych
- 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka cukru
- dodatkowo:
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki mleka do posmarowania chlebka przed pieczeniem
Cebule siekamy, podsmażamy na oleju na złoto, odsączamy z tłuszczu, schładzamy.
Mąkę przesiewamy z solą, suchymi drożdżami, cukrem, dodajemy olej, usmażoną, schłodzoną cebulkę i stopniowo wodę, zagniatając elastyczne ciasto.
Odstawiamy je w omączonej misce pod przykryciem na 40 minut lub do podwojenia objętości.
Potem ciasto krótko zagniatamy.
Foremkę keksową o wymiarach 12x30 smarujemy tłuszczem, wykładamy do niej ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Tuż przed pieczeniem wierzch chleba smarujemy mlekiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy około 40 minut.
Jeśli zauważymy, że chlebek zbyt mocno nam się z góry przypieka, przykryjmy go folią aluminiową i pieczmy dalej.
Chlebek jest gotowy kiedy patyczek włożony w najwyższym miejscu po wyjęciu jest całkiem suchy.
Studzimy na kratce (mój oczywiście tylko trochę się wystudził przed konsumpcją), smacznego :)
Jak on super wygląda! Ten chlebek jak babka drożdżowa trochę się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńMadziu, racja jest delikatny jak taka babka :)
UsuńEwo, a jak zrobić używając świeżych drożdży? :)
OdpowiedzUsuńTakie właśnie mam w domu i zrobiłabym ten chlebek :)
Basiu, już piszę:
UsuńDrożdże wrzucamy do 0,5 szklanki ciepłej, ale nie za gorącej wody, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, mieszamy o odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Potem wyrośnięty rozczyn dodajemy do mąki wymieszanej z solą, oleju, cebulki, dodajemy również stopniowo pozostałą wodę (również ciepłą) i zagniatamy ciasto, pozdrawiam serdecznie :)
Ewuniu, super pomysł z tą cebulką, wypróbuję..:)
OdpowiedzUsuńMadziu, to taka delikatna bułeczka chlebkowa :)
Usuńwyglada smakowicie Ewuniu:))...pozdrawiam...Irena...
OdpowiedzUsuńIrenko, to jeden z tych delikatnych chlebków, co zanim się nie obejrzysz, zjadasz dwa razy tyle, ile zamierzałaś, pozdrawiam Kochana ! :)
UsuńTaki ciepły chlebek własnej produkcji to bym cały zjadła :)
OdpowiedzUsuńOlu, ja niestety też :))))
UsuńBardzo fajny chlebek o wspanaiłym smaku
OdpowiedzUsuńKasiu, ogromnie się cieszę, że smakował, bardzo dziękuję za komentarz :)))
Usuńmam zamiar go upiec mam już doświadczenie w pieczeniu chlebka na zakwasie,ten wygląda smakowicie ;-)
OdpowiedzUsuńa czy można upiec go z mąki żytniej 2000?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Agnieszka
Agnieszko, można, ale pomieszałabym ją z pszenną, na zasadzie pół na pół, gdyż chlebek będzie twardawy, chyba, że lubisz takie, na pewno trzeba będzie dać więcej drożdży, dałabym ich 35 gramów w tym przypadku lub upiec na zakwasie żytnim, jeśli masz wyhodowany, można go również upiec z maki żytniej przemiał 750 w 100%
UsuńWitaj Ewa :) Bardzo, bardzo, ale to bardzo mi się ten chlebek spodobał! Przepis naprawdę nieskomplikowany, a jakże przesmaczny efekt! Kupne pieczywo nie ma żadnych szans tu konkurować. A dodatkowo jaka satysfakcja, gdy samemu się zakasa rękawy i zabierze za pieczenie. Naprawdę świetny pomysł i na pewno będę regularnie do Ciebie zaglądać po kolejne :) Przepis wszedł do mojego stałego domowego jadłospisu. Relacja z wrażeń z ostatniego pieczenia tu:
OdpowiedzUsuńhttp://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/05/chleb-cebulowy.html
Asiu, wiesz, że cieszę się ogromniaście, już biegnę :)
UsuńWitam, chlebek upieczony i natychmiast zjedzony.Teraz będę musiała piec z podwójnej porcji.Moi panowie zachwyceni. Dziękuję za znakomity przepis.Pozdrawiam Maria z Elbląga.
OdpowiedzUsuńTwoje przepisy na chleb sa boskie:)) wlasnie pieke chleb w garnku:))
OdpowiedzUsuń