Podałam je z ryżem na sypko i ogórkami kiszonymi z chili.
- 2 duże filety z kurczaka ( około 600 gramów)
- 2 małe lub 1 duża cebula
- sos:
- 2 szklanki wody
- 4 łyżki pikantnego ketchupu
- 2 łyżki miodu
- 0,5 łyżki soku z cytryny
- 1/3 - 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- dodatkowo:
- 1 strąk czerwonej papryki
- 5 - 6 krążków ananasa z puszki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki zimnej wody
Mięsko pokroić w kostkę, cebule w piórka.
W rondlu na oleju podsmażyć wstępnie mięsko, dodać pokrojoną w paseczki paprykę, pokrojonego na kawałki ananasa, cebulę, smażyć do zeszklenia tej ostatniej.
W kubeczku wymieszać wodę z ketchupem, sosem sojowym, miodem, sokiem z cytryny, papryką ostrą, wlać do mięsa, dusić na małym ogniu około 10 minut.
Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu, zagotować mieszając, na koniec ewentualnie doprawić.
Mmmm, wygląda bardzo apetycznie. Uwielbiam mięso w takim sosie!
OdpowiedzUsuńja też, kiedyś kupowałam w słoiczku z popularnej firmy, ale ostatnio przeczytałam skład i nie bardzo mi się spodobał ;-)
UsuńJa właśnie wczoraj takie danie zrobiłam na obiad używając gotowego sosu....
UsuńNastępnym razem zrobię z Twojego przepisu :)
Uwielbiam w takiej formie kurczaka :)
OdpowiedzUsuńMadziu, my też ! żadnych słoiczków gotowych ! :)
UsuńBardzo lubię kurczaka w takim zestawieniu. Pychota :)
OdpowiedzUsuńtak ! :)
UsuńWitaj Ewo - widzę że mamy dużo wspólnego ze sobą pyszne dania serwujesz i mimo że nas dzieli inność prowadzenia blogów zapraszam cię do wspólnego odwiedzania zawsze będzie raźniej a i kucharze u mnie goszczą również buziaki ślę Marii
OdpowiedzUsuńdodaję link twego bloga na mój pasek boczny to cie nie zgubię - pappapap
jest mi ogromnie miło, będę zaglądać do Ciebie, jasna sprawa :), pozdrawiam i bardzo dziękuję ! :)
UsuńUWIELBIAM sos słodko kwaśny, ale mi smaku narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńPychotka!!! zrobiłam dzisiaj na obiad i nie mogę sie nadziwić jakie to pyszne :D :) dzięki za przepis :*
OdpowiedzUsuń