- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 220 gramów miękkiego masła
- 4 jaja
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kopiaste łyżki kakao
- cukier puder lub polewa czekoladowa na wierzch
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrami, dodać mało, żółtka, zagnieść kruche ciasto.
Podzielić je na 3 równe części.
Do jednej dodać 2 łyżki kakao, wgnieść je w ciasto porządnie i równomiernie.
Wszystkie części zawinąć w folię aluminiową i wsadzić na 40 minut do zamrażarki.
Z białek ubić pianę.
Kwadratową blachę o boku 24 cm wysmarować dokładnie tłuszczem.
Na dno zetrzeć na dużych oczkach pierwszą jasną część ciasta.
Na nią zetrzeć część ciemną.
Na część ciemną wyłożyć pianę z białek, a na pianę zetrzeć drugą jasną część ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
Jeszcze ciepłe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Mmm bardzo smaczna i fajna propozycja. Ciasto wygląda bardzo ładnie, i aż samo prosi się o pożarcie :)
OdpowiedzUsuńracja, zajada się je bardzo "gładziutko" :))
UsuńPrzepysznie wygląda :) Lubię takie kruche ciasta do herbatki!
OdpowiedzUsuńja też, one są do niej stworzone ! :)
UsuńJeden kawałeczek do kawki zabieram :) Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, częstuj się, bardzo proszę :)
UsuńPrawie jak pleśniak :) Pyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńtak, bardzo podobne tylko bez dżemu :)
UsuńAlez apetycznie wyglada to ciacho:))...pozdrawiam Ewuniu...Irena...
OdpowiedzUsuńdziękuję Irenko ! :)
Usuńaha czestuje sie kawaleczkiem, bo wlasnie robie kawke...dziekuje....
OdpowiedzUsuńkoniecznie, weź dwa :)
UsuńCiacho wygląda mega apetycznie
OdpowiedzUsuńYouur աay of describing the whole thing in this piece
OdpowiedzUsuńof writinɡ is trul pleasaոt, every one be able to simply
bе aware of it, Thsnҡs ɑ lot.
My wеb blog :: fifa 14 youth academy - ,
Hello everyone, it's my first go to see at this website, and piece of writing is really
OdpowiedzUsuńfruitful for me, keep up posting such content.
my site; Wakfu hack
Ja znam to ciasto pod nazwą Pleśniak. Jest pyszne 😊. Pozdrawiam, Ewa z Lublina
OdpowiedzUsuńw moich stronach do Pleśniaka dodajemy jeszcze dżemik lub powidła lub owoce, nawet tą wersję mam tutaj na blogu:
OdpowiedzUsuńhttp://zcukrempudrem.blogspot.com/2016/04/plesniak-z-dzemem-lub-owocami.html
cieszę się, że blog się podoba, pozdrawiam również Ewuniu :))