Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: ciasto "Strzępiec"

czwartek, 20 lutego 2014

ciasto "Strzępiec"

Pyszne kruche ciasto do kawki lub herbatki.


  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 220 gramów miękkiego masła
  • 4 jaja
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • cukier puder lub polewa czekoladowa na wierzch

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrami, dodać mało, żółtka, zagnieść kruche ciasto.
Podzielić je na 3 równe części.
Do jednej dodać 2 łyżki kakao, wgnieść je w ciasto porządnie i równomiernie.
Wszystkie części zawinąć w folię aluminiową i wsadzić na 40 minut do zamrażarki.
Z białek ubić pianę.

Kwadratową blachę o boku 24 cm wysmarować dokładnie tłuszczem.
Na dno zetrzeć na dużych oczkach pierwszą jasną część ciasta.
Na nią zetrzeć część ciemną.
Na część ciemną wyłożyć pianę z białek, a na pianę zetrzeć drugą jasną część ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
Jeszcze ciepłe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.



17 komentarzy:

  1. Mmm bardzo smaczna i fajna propozycja. Ciasto wygląda bardzo ładnie, i aż samo prosi się o pożarcie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. racja, zajada się je bardzo "gładziutko" :))

      Usuń
  2. Przepysznie wygląda :) Lubię takie kruche ciasta do herbatki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też, one są do niej stworzone ! :)

      Usuń
  3. Jeden kawałeczek do kawki zabieram :) Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, częstuj się, bardzo proszę :)

      Usuń
  4. Prawie jak pleśniak :) Pyszne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, bardzo podobne tylko bez dżemu :)

      Usuń
  5. Alez apetycznie wyglada to ciacho:))...pozdrawiam Ewuniu...Irena...

    OdpowiedzUsuń
  6. aha czestuje sie kawaleczkiem, bo wlasnie robie kawke...dziekuje....

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciacho wygląda mega apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Youur աay of describing the whole thing in this piece
    of writinɡ is trul pleasaոt, every one be able to simply
    bе aware of it, Thsnҡs ɑ lot.

    My wеb blog :: fifa 14 youth academy - ,

    OdpowiedzUsuń
  9. Hello everyone, it's my first go to see at this website, and piece of writing is really
    fruitful for me, keep up posting such content.

    my site; Wakfu hack

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja znam to ciasto pod nazwą Pleśniak. Jest pyszne 😊. Pozdrawiam, Ewa z Lublina

    OdpowiedzUsuń
  11. w moich stronach do Pleśniaka dodajemy jeszcze dżemik lub powidła lub owoce, nawet tą wersję mam tutaj na blogu:
    http://zcukrempudrem.blogspot.com/2016/04/plesniak-z-dzemem-lub-owocami.html
    cieszę się, że blog się podoba, pozdrawiam również Ewuniu :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)