- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 kopiaste łyżeczki kakao
- 1,5 szklanki oleju
- 5 jajek
- 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
- 1,5 kg jabłek
- garść posiekanych orzechów (opcjonalnie)
- garść sparzonych i odsączonych rodzynek (opcjonalnie)
- cukier puder na wierzch lub polewa czekoladowa
Jabłka umyć, obrać, pokroić w kosteczkę.
Jaja ubić z cukrem dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamon, kakao, zmiksować do połączenia składników.
Dodać jabłka, ewentualnie orzechy lub rodzynki wymieszać łyżką.
Blachę o wymiarach 25x30 cm wysmarować olejem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą, przełożyć do niej ciasto, wyrównać wierzch.
Piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem lub wystudzone polać polewą czekoladową.
Uwaga: Rodzynki można namoczyć sobie wcześniej w rumie.
Świetny ten placek! I w dodatku z orzechami, pycha :)
OdpowiedzUsuńSame pyszności zawarłaś w tym smacznym placku :)
OdpowiedzUsuńbardzo pyszny temat
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny placek mi wyszedł,rozpływa się w ustach. :) Tylko że Pani przepis zmodyfikowałam troszkę , zamiast 4,5 szkl mąki dałam 3,5 i trochę mniej cukru a i tak wyszło bardzo dobre. :)
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo ! pozdrawiam :)
Usuń