Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: placek amerykański

piątek, 21 lutego 2014

placek amerykański

Wybitnie bezproblemowy, wilgotny, pachnący, pyszny ! Można upiec go również w prodiżu.




  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 kopiaste łyżeczki kakao
  • 1,5 szklanki oleju
  • 5 jajek
  • 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
  • 1,5 kg jabłek
  • garść posiekanych orzechów (opcjonalnie)
  • garść sparzonych i odsączonych rodzynek (opcjonalnie)
  • cukier puder na wierzch lub polewa czekoladowa



Jabłka umyć, obrać, pokroić w kosteczkę.
Jaja ubić z cukrem dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamon, kakao, zmiksować do połączenia składników.
Dodać jabłka, ewentualnie orzechy lub rodzynki wymieszać łyżką.
Blachę o wymiarach 25x30 cm wysmarować olejem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą, przełożyć do niej ciasto, wyrównać wierzch.
Piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem lub wystudzone polać polewą czekoladową.

Uwaga: Rodzynki można namoczyć sobie wcześniej w rumie.


5 komentarzy:

  1. Świetny ten placek! I w dodatku z orzechami, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Same pyszności zawarłaś w tym smacznym placku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo pyszny temat

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczny placek mi wyszedł,rozpływa się w ustach. :) Tylko że Pani przepis zmodyfikowałam troszkę , zamiast 4,5 szkl mąki dałam 3,5 i trochę mniej cukru a i tak wyszło bardzo dobre. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo ! pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)