- ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 0,5 - 3/4 szklanki ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- farsz:
- 100 gramów szynki
- 5 - 6 krążków ananasa
- 0,5 puszki mieszanki meksykańskiej ( z puszki lub słoiczka)
- duża kulka mozzarelli (optymalnie, nie mieliśmy na stanie, daliśmy edamski)
- 2 - 3 ząbki czosnku
- sos:
- 1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej
- 1/3 łyżeczki oregano
- 1/3 łyżeczki bazylii
- szczypta ziół prowansalskich + odrobina (szczypta) soli
Mąkę przesiewamy z solą, drożdżami, dolewając stopniowo wodę zagniatamy elastyczne ciasto.
Formę do pizzy ( u mnie o średnicy 30 cm) wylepiamy równomiernie ciastem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Koncentrat mieszamy z ketchupem, dodajemy przyprawy, mieszamy wszystko dokładnie.
Sosem smarujemy wyrośnięte ciasto, następnie układamy plastry szynki. Czosnek kroimy w plasterki, układamy na szynce. Potem pizzę posypujemy odsączonymi warzywami z mieszanki, ananasem pokrojonym na mniejsze cząstki, na wierzch delikatnie rozcieramy w po 2 szczypty oregano i bazylii. Całość równomiernie przykrywamy plastrami mozzarelli lub posypujemy żółtym serem startym na dużych oczkach.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy pizzę i pieczemy około 25 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy pizzę i pieczemy około 25 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Pięknie się prezentuje! Zjadłabym ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pizze w każdej postaci ale takiej nie jadłąm więc muszę spróbować dziękuję za przepis buziaki śle Marii
OdpowiedzUsuńrany jaka smakowita!:D
OdpowiedzUsuńEwcia rośnie konkurencja :), pizza wygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńMałe pytanko: włożyć do piekarnika nagrzanego na 180st bez termoobiegu z grzaniem góra-dół na 15-20 min czy jak?
OdpowiedzUsuńale jazda, nie dopisałam?? :///, no pewnie, pieczemy w 180 st bez termoobiegu przez 25 minut
UsuńPrzepyszna, uwielbiam ją. Dodaję jeszcze nieco curry, polecam ten szczegół :)
OdpowiedzUsuń