Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: pizza hawajska

piątek, 21 lutego 2014

pizza hawajska

Pizza zrobiona przez mojego syna :) Pyszna :)





  • ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 0,5 - 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • farsz:
  • 100 gramów szynki
  • 5 - 6 krążków ananasa
  • 0,5 puszki mieszanki meksykańskiej ( z puszki lub słoiczka)
  • duża kulka mozzarelli (optymalnie, nie mieliśmy na stanie, daliśmy edamski)
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • sos:
  • 1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej
  • 1/3 łyżeczki oregano
  • 1/3 łyżeczki bazylii
  • szczypta ziół prowansalskich + odrobina (szczypta) soli



Mąkę przesiewamy z solą, drożdżami, dolewając stopniowo wodę zagniatamy elastyczne ciasto.
Formę do pizzy ( u mnie o średnicy 30 cm) wylepiamy równomiernie ciastem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Koncentrat mieszamy z ketchupem, dodajemy przyprawy, mieszamy wszystko dokładnie.

Sosem smarujemy wyrośnięte ciasto, następnie układamy plastry szynki. Czosnek kroimy w plasterki, układamy na szynce. Potem pizzę posypujemy odsączonymi warzywami z mieszanki, ananasem pokrojonym na mniejsze cząstki, na wierzch delikatnie rozcieramy w po 2 szczypty oregano i bazylii. Całość równomiernie przykrywamy plastrami mozzarelli lub posypujemy żółtym serem startym na dużych oczkach.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy pizzę i pieczemy około 25 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).



7 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentuje! Zjadłabym ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pizze w każdej postaci ale takiej nie jadłąm więc muszę spróbować dziękuję za przepis buziaki śle Marii

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewcia rośnie konkurencja :), pizza wygląda rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Małe pytanko: włożyć do piekarnika nagrzanego na 180st bez termoobiegu z grzaniem góra-dół na 15-20 min czy jak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale jazda, nie dopisałam?? :///, no pewnie, pieczemy w 180 st bez termoobiegu przez 25 minut

      Usuń
  5. Przepyszna, uwielbiam ją. Dodaję jeszcze nieco curry, polecam ten szczegół :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)