- 700 gramów ugotowanych ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 1 jajo
- 120 gramów pikantnego sera żółtego
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- ewentualnie ulubione zioła
- około 0,5 szklanki bułki tartej do obtaczania
Cebulę siekamy, smażymy na złoto na oleju, następnie odsączamy z tłuszczu jak najdokładniej i przekładamy do miseczki.
Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę wraz z usmażoną cebulką.
Do masy dodajemy jajo, sól, pieprz, mąkę ziemniaczaną i starty drobno ser żółty. Masa ma być dość zwarta i mało klejąca.
Z ciasta odrywamy małe kawałeczki, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, każdy z nich obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na złoto na głębokim oleju, odsączamy na ręczniku papierowym.
Podajemy np z sosem pomidorowym, czosnkowym, ketchupem i ulubioną surówką.
Zapowiada się pysznie. Koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie ! pozdrówcia :)
UsuńAleż bym zjadła takich kuleczek! Przepysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńMadziu, no to już ! zapraszam serdecznie ! :)
UsuńJakie pyszne!
OdpowiedzUsuńfajne i szybkie :)
UsuńŚwietny pomysł na dodatkową dekorację na talerzu. O smaku nie wspomnę :))) Oj, schrupałabym kilka :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, zapraszam :)
UsuńChyba znowu mnie zainspirowałaś :)
OdpowiedzUsuńMoniczko, bardzo, bardzo się cieszę ! :)))))
UsuńOjeeeeeeejuuuuu! Ale pyszności serwujesz!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńWpisuję się na listę obserwatorów i obiecuję zaglądać na bloga częściej ;)))
OdpowiedzUsuńGosiu, bardzo mi miło :)
UsuńUwielbiam takie kuleczki, robiłam w wersji bez sera, Twoje muszą być pyszne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńkocham je!:) wyglądają cudnie!
OdpowiedzUsuńFajne pulpeciki :-)
OdpowiedzUsuńJuż jestem głodna a gdzie moje mocne postanowienie....
OdpowiedzUsuńAga, ja sobie już takich postanowień nie robię :// ;-)
UsuńPYCHOTA JA TO WIEM
OdpowiedzUsuń:))))
UsuńTo jest to co lubię! :) W wersji z serem jeszcze nie jadłam, ale na pewno smakują nieziemsko!!! Wypróbuję jutro :)
OdpowiedzUsuńw sam raz jako przekaska na impreze :)
OdpowiedzUsuńEwka zdradź proszę jakiego sera używasz do tych kuleczek?
OdpowiedzUsuńEdamski prosto z Biedronki :)
Usuń