- 2 duże filety z kurczaka
- 200 - 250 gramów pieczarek
- 2 średnie cebule
- 80 - 120 gramów mascarpone
- czarny pieprz
- sos sojowy ciemny
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić na półplasterki.
Kurczaka pokroić w kosteczkę.
Do rondla wrzucić kurczaka, skropić sosem sojowym, podsmażyć na złoto.
Na patelni podsmażyć pieczarki, kiedy wytracą soki, wsypać cebulę, smażyć do zeszklenia cebuli, całość przełożyć do rondla z kurczakiem, dodać mascarpone, wymieszać, dodać pieprz i dusić pod przykryciem na malutkim ogniu 8 - 10 minut. Na koniec ewentualnie doprawić.
Na talerzach posypać siekaną zieloną pietruszką, podawać w towarzystwie ryżu i np mieszanki warzyw na ciepło.
Ależ pysznie wygląda. Kurczak na medal. :-)
OdpowiedzUsuńMascarpone nigdy jeszcze nie jadłam na wytrwanie... ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuń