Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: pieczony łosoś z sosem cytrynowym

sobota, 15 lutego 2014

pieczony łosoś z sosem cytrynowym

Lekki, szybki i zdrowy obiadek :)


  • 3 - 4 kawałki łososia ( po około 200 gramów każdy)
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa do skropienia
  • sól, pieprz
  • sos:
  • 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 żółtka
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z 0,5 cytryny
  • łyżka masła
  • gałka muszkatałowa i sól do smaku



Łososia umyć, wysuszyć, posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i oliwą, odstawić do lodówki na 30 minut.
Następnie zawinąć w folię aluminiową, piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni ( czas pieczenia zależy od grubości płatów).

W czasie kiedy rybka się piecze robimy sos. 
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 1/3 szklanki zimnej wody, dodajemy żółtka, rozprowadzamy wszystko dokładnie do uzyskania jednolitej mieszanki. Następnie wlewamy ją do wrzącego bulionu z 1 łyżką masła, zagotowujemy mieszając.

Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i gałką muszkatałową.
Sosem polewamy upieczonego łososia.
Jako dodatek do tej rybki świetnie sprawdzą się frytki lub pieczone ziemniaki.



6 komentarzy:

  1. coś dla mnie :) UWIELBIAM łososia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łososia pod każdą postacią lubię, Twoja wersja mega apetyczna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Za taki pięknie przyrządzony kawałek łososia oddam wiele...

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny sposób na podanie łososia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)