wtorek, 4 lutego 2014

racuszki z ryżu na słodko

Racuszki są przepyszne, również na zimno, posmarowane nutellą lub konfiturą, do tego łatwe, szybkie i tanie, polecam !
Przepis na około 15 sztuk.



200 gramów ugotowanego ryżu (optymalnie biały, najlepiej się skleja)
3 jaja
0,5 - 3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru waniliowego
2 kopiaste łyżki cukru
0,5 kubeczka małego jogurtu naturalnego
cukier puder + ulubione dodatki

Ryż mieszamy łyżką z jajami, cukrami, jogurtem, następnie dodajemy mąkę, wszystko ponownie mieszamy, dopóki mąka nie rozprowadzi nam się równomiernie po masie.

Na rozgrzany olej lub masło klarowane kładziemy niewielkie porcja ciasta (z 1 łyżki), smażymy na złoto z obu stron, odsączamy na ręczniku papierowym, posypujemy cukrem pudrem i podajemy z ulubionymi dodatkami.



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)