wtorek, 18 marca 2014

sałatka jajeczna z chrzanem

Szybka, prosta, nie tylko na Wielkanoc :)
Korzenie chrzanu zalewamy bardzo zimną wodą i ostawiamy na noc. Dzięki temu chrzan będzie jędrny, łatwiej będzie nam go trzeć i nie będziemy płakać.

Chrzan dobrze jest trzeć przy otwartym oknie, wtedy część olejków eterycznych po prostu wywietrzeje, a nasze oczy będą mniej łzawić.




  • 4 - 5 jajek na twardo
  • 1 mała puszka kukurydzy z groszkiem
  • 100 gramów szynki
  • 3 średnie konserwowe ogórki
  • pęczek szczypiorku
  • około 5 cm kawałek chrzanu lub 1,5 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki majonezu


Chrzan zetrzeć, jaja, szczypiorek posiekać drobno.
Ogórki i szynkę pokroić w małą kosteczkę.
Konserwę odsączyć z zalewy.
Wszystko wymieszać, dodać sól i pieprz, wymieszać z majonezem, schłodzić w lodówce.



9 komentarzy:

  1. O świetna sałatka! Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, tak ta sałatka to moje smaki. Zapisuję i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszna! Taka wiosenna! Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdjęcie tak mnie zachęciło, że wczoraj zrobiona i już zjedzona - bardzo nam smakowała. Polecam wszystkim.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)