wtorek, 18 marca 2014

prażona cebulka

Aromatyczny dodatek do domowych fast foodów, zapiekanek i nie tylko.




  • 4 średnie cebule
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej ( po 1 na każdą cebulę)
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól



Cebule drobno siekamy, zasypujemy mąką, mieszamy dokładnie i staramy się by cząstki były jak najmniej posklejane.
Następnie pomagając sobie sitkiem przesiewamy cebulę tak, by pozbyć się nadmiaru mąki.
W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy na złoto (pamiętajmy, by cały czas ją mieszać, wtedy usmaży się równomiernie), odsączamy z nadmiaru tłuszczu, solimy.
Cebulkę możemy przechowywać w lodówce w zamkniętym szczelnie naczyniu do około 3 tygodni.



10 komentarzy:

  1. mojemu mężowi by taka buła na pewno smakowała:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo przydatny przepis Ewuniu. dotychczas kupowałam taką cebulkę gotową w sklepach, teraz czas już samej coś zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też kupowałam, ale z tym już koniec, będę sama robić :)), pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Ale napakowana kanapka! A taką cebulkę uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, kiedyś miałam ją zrobić, a zapomniałam! Dzięki za przypomnienie, teraz nie odpuszczę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja mała nie lubi cebuli, ale prażoną wcina, dlatego przepis zapisuję i wypróbuję w najbliższym czasie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam ją ale zawsze kupuję gotową

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wiem jak z mąką, ale ja robię bez i jest super :-) więc jakby ktoś był uczulony na gluten, to proponuję zrobić właśnie tak ;-) a tak przy okazji to może ktoś sprawdzał i wie jaka jest różnica prażyć z mąką i bez?...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)