Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: stefanka na herbatnikach

sobota, 22 marca 2014

stefanka na herbatnikach

Pyszne, tanie i bez pieczenia. Do masy możemy dodać 2 łyżki rumu lub parę kropel aromatu rumowego. Doskonałym dodatkiem będą również bakalie.




  • 32 sztuki herbatników typu petitki
  • 1 litr mleka
  • 1 i 1/4 szklanki kaszy manny
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 250 gramów masła lub margaryny
  • polewa czekoladowa 
  • garść wiórków kokosowych do posypania

Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć herbatnikami. Litr mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym, masłem, wsypywać stopniowo kaszę mannę, gotować do zgęstnienia, dodać kakao, dobrze wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać powierzchnię, przykryć pozostałymi ciastkami.


Ciasto odłożyć do schłodzenia, polać polewą czekoladową, posypać wiórkami, wstawić do lodówki na kilka godzin.



11 komentarzy:

  1. Super stefanka, również robiłam takie deserki :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. schrupał bym was

    OdpowiedzUsuń
  3. to chyba potrafię, w każdym razie spróbuję zrobić;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahaha, na pewno się uda :D, pozdrawiam i czekam na relację :)))

      Usuń
  4. Wygląda smakowicie.

    Spróbuję kiedyś zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajny deser ;) korzystam z tego przepisu i czasem ją robię.:)
    pozdrawiam - ziembulka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziembuleczko, ogromnie się cieszę, że wpadłaś do mnie, dzięki i pozdrówka ! :)

      Usuń
    2. Kochana ja tu jestem codziennie :) buziaki :*

      Usuń
    3. to dla mnie największa radość :-***

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)