- 400 gramów mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej + około 2 łyżki do podsypania
- 7 gramów suchych drożdży lub 30 gramów świezych
- 3 łyżki oleju
- 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
- 2 garście suszonych śliwek
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki otrębów orkiszowych lub innych do posypania chleba
- 2 łyżki mleka lub wody do posmarowania chleba
Mąkę przesiać z drożdżami suchymi, solą, dodać olej, stopniowo wodę i śliwki zagniatając elastyczne ciasto.
Foremkę keksową o wymiarach 10x25 cm wysmarować olejem, wsadzić ciasto, dopasować do foremki i odstawić na około 60 minut do podrośnięcia (ma co najmniej podwoić objętość).
Po tym czasie posmarować wierzch mlekiem lub wodą, posypać otrębami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut, do suchego patyczka, wystudzić na kratce.
fajnie wygląda :)) Na pewno pyszny!
OdpowiedzUsuńWspaniały ten chlebek. Ze śliwkami musi być pyszny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Super chlebuś!! Musi cudownie pachnieć! Uwielbiam suszone śliwki. Myślę,że ten chlebek bardzo by mi przypadł do gustu.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy chlebek, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń