Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: chleb orkiszowy na miodzie ze śliwką

sobota, 22 marca 2014

chleb orkiszowy na miodzie ze śliwką

Pyszny i zdrowy chlebek domowy :)


  • 400 gramów mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej + około 2 łyżki do podsypania
  • 7 gramów suchych drożdży lub 30 gramów świezych
  • 3 łyżki oleju
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 2 garście suszonych śliwek
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki otrębów orkiszowych lub innych do posypania chleba
  • 2 łyżki mleka lub wody do posmarowania chleba

Mąkę przesiać z drożdżami suchymi, solą, dodać olej, stopniowo wodę i śliwki zagniatając elastyczne ciasto.
Foremkę keksową o wymiarach 10x25 cm wysmarować olejem, wsadzić ciasto, dopasować do foremki i odstawić na około 60 minut do podrośnięcia (ma co najmniej podwoić objętość).
Po tym czasie posmarować wierzch mlekiem lub wodą, posypać otrębami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut, do suchego patyczka, wystudzić na kratce.




5 komentarzy:

  1. fajnie wygląda :)) Na pewno pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały ten chlebek. Ze śliwkami musi być pyszny.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super chlebuś!! Musi cudownie pachnieć! Uwielbiam suszone śliwki. Myślę,że ten chlebek bardzo by mi przypadł do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy chlebek, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)