niedziela, 23 marca 2014

Sernik na cieście orzechowym

Piekę go już 3 raz i za każdym razem nie możemy nadziwić się jaki jest pyszny ! :)
Ciacho jest proste, choć dosyć czasochłonne, ale warto poświęcić mu trochę czasu, by potem cieszyć się świetnym smakiem :)



masa serowa:
700 gramów zmielonego sera tłustego
6 jaj
160 gramów cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1,5 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
100 gramów stopionego, schłodzonego masła
¾ łyżeczki proszku do pieczenia

ciasto orzechowe:
120 gramów stopionego, schłodzonego masła
0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 gramów zmielonych orzechów (mogą być włoskie, laskowe)
6 jaj

krem orzechowy:
250 gramów miękkiego masła
200 gramów kwaśnej gęstej śmietany 18%
3 łyżki cukru pudru ( 2 kopiaste i 1 płaska)
100 gramów zmielonych orzechów

dodatkowo:
polewa czekoladowa
połówki orzechów do dekoracji

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na pianę.
Twaróg ucieramy z żółtkami, cukrami, dodajemy budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia, tłuszcz, ucieramy, na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy wszystko do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę twarogową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 70 minut. Zaraz po wyłączeniu nie uchylamy drzwiczek piekarnika, dopiero gdzieś po 40 minutach. Sernik schładzamy przez godzinę w tej pozycji, następnie wyjmujemy na blat, całkowicie schładzamy. Wyjmujemy z formy.

Robimy ciasto.
Białka oddzielamy od żółtek. Te pierwsze ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy do nich cukier, chwilę miksujemy, potem dodajemy żółtka, chwilkę ucieramy, następnie dodajemy mąki    wymieszane z proszkiem do pieczenia, tłuszcz, ucieramy wszystko, na końcu wsypujemy orzechy, ucieramy wszystko na gładką masę.
Tortownicę 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, wygładzamy powierzchnię, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 30 minut do „suchego patyczka”. Ciasto schładzamy i przekrawamy na dwa jednakowe blaty.

Krem.
Miękkie masło ucieramy najpierw z cukrem, potem dodajemy śmietanę, ucieramy, a na końcu wsypujemy orzechy i mieszamy wszystko razem.
Połową kremu smarujemy spodni blat ciasta orzechowego, przykrywamy go wystudzonym sernikiem, wierzch sernika smarujemy drugą połową kremu, który przykrywamy wierzchnim blatem ciasta orzechowego, lekko dociskamy.

Przygotowujemy polewę, smarujemy nią ciasto i wstawiamy na kilkanaście (optymalnie) godzin do lodówki.

Przed podaniem ciasto dekorujemy połówkami orzechów.






14 komentarzy:

  1. Fantastycznie wygląda, robię na święta! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie! Uwielbiam serniki, w połączeniu z orzechami musi smakować obłędnie ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie się prezentuje! Zapisuję i kiedyś zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniale ciacho i jak efektownie podane Ewuniu :))))...pozdrawiam...Irena...

    OdpowiedzUsuń
  5. Irenko, bardzo dziękuję, pozdrówka gorące dla Ciebie i męża :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie smaki. Nawet nie pytam o pozwolenie...zabieram przepis i już! :) Buziole :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Geniusz cukierniczy znowu w akcji. Niesamowite ciasto, pięknie wykonane, a przepis rewelacyjny. Pozdrawiam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda cudownie! Oj, będę musiała takie coś przygotować... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł! Wygląda genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ten placek jest przepyszny!!!!!! zrobilam go na swieta calej rodzince bardzo smakował :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)