- 1 paczuszka budyniu czekoladowego z cukrem (40 g)
- 200 ml śmietanki słodkiej 30 lub 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 0,5 litra mleka
- 2 - 3 łyżki rumu
- wiórki czekoladowe do dekoracji
Z 0,5 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki, resztę zagotowujemy, w mniejszej części mleka rozprowadzamy budyń, gotujemy go w klasyczny sposób. Budyń schładzamy.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. 2/3 śmietanki mieszamy z rumem, dodajemy do zimnego budyniu, ucieramy do uzyskania jednolitej masy ( można sobie pomóc blenderem).
Masę budyniową rozlewamy do pucharków, dekorujemy resztą bitej śmietanki i wiórkami czekoladowymi.
Wspaniale wygląda, musiał być pycha! :)
OdpowiedzUsuńLubię takie desery!
OdpowiedzUsuńBudyń dla dorosłych :) Pychota :)
OdpowiedzUsuń