poniedziałek, 24 marca 2014

szybki deser czekoladowo - rumowy

Możemy go przyrządzić z gotowego budyniu jak i również z domowej wersji. Delikatny, śmietankowo - czekoladowy, do tego błyskawiczny, polecam :)




  • 1 paczuszka budyniu czekoladowego z cukrem (40 g)
  • 200 ml śmietanki słodkiej 30 lub 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 litra mleka
  • 2 - 3 łyżki rumu
  • wiórki czekoladowe do dekoracji

Z 0,5 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki, resztę zagotowujemy, w mniejszej części mleka rozprowadzamy budyń, gotujemy go w klasyczny sposób. Budyń schładzamy.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. 2/3 śmietanki mieszamy z rumem, dodajemy do zimnego budyniu, ucieramy do uzyskania jednolitej masy ( można sobie pomóc blenderem).
Masę budyniową rozlewamy do pucharków, dekorujemy resztą bitej śmietanki i wiórkami czekoladowymi.



3 komentarze:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)